• 14/06/2024

Binnenkort heeft Mechelen er een park bij met ontspannings- en speelplekken

MECHELEN – Tussen de Dijkstraat, Sint-Jan-Berchmansstraat en Brusselsesteenweg in Mechelen ligt een grote groene tuin verscholen van 3 385 vierkante meter met veel volwassen bomen. De tuin was tot voor kort in privéhanden, maar dat veranderde toen de stad het perceel en de bijhorende woningen in 2021 kocht van de familie van de vorige bewoners voor 850 000 euro. De werken om van de tuin een publiek park te maken zijn gestart en zullen twee maanden duren. Ook aan de woningen en in de tuin zelf zullen enkele verbouwingen gebeuren. De officiële opening is voorzien in de zomer.

In 2021 kocht Stad Mechelen de twee woningen aan de Dijkstraat. De woningen zijn aan elkaar verbonden en hebben een gemeenschappelijke tuin met een oppervlakte van 3 385 vierkante meter. Die tuin loopt helemaal door tot de Brusselsesteenweg en telt veel volgroeide bomen.

Patrick Princen (Groen, rechts op de foto), schepen van parken en stadstuinen: ‘Deze grote tuin die Stad Mechelen heeft kunnen verwerven is als het ware een verborgen groene parel die nu wordt omgevormd tot park. Dit nieuwe park past perfect binnen het Parkenplan 2.0. We behouden zo de bestaande open ruimte en zorgen ervoor dat er toegankelijke ontspannings- en speelplekken ontstaan. Zo kan iedereen meegenieten van de bestaande natuur die zich in Mechelen bevindt.’

Arthur Orlians (Open Vld, links op de foto), schepen van Eigendommen en Monumenten: ‘De historische koetsdoorgang van woning nr. 56-58 wordt in de oorspronkelijke staat hersteld en zal dienstdoen als toegangsweg tot het park. We maken plannen die exact passen in onze visie wat betreft de leefbaarheid in onze stad met respect voor historie en natuur. We zijn dankbaar dat we dit prachtig stuk grond en de woningen hebben kunnen verwerven. Het zal een open park worden, dat zorgt voor nog een stuk ademruimte in de buurt waar iedereen welkom is.’

In de loop der jaren hebben er tal van verbouwingen plaatsgevonden aan de twee woningen. Na een architectuur- en stabiliteitsstudie worden ze nu terug in hun originele staat hersteld.  In 1990 werden de woningen achteraan verbonden met nr. 60, waar linksachter een keuken werd bijgebouwd.

Aan de rechterzijde achteraan nr. 56 werd een woonruimte op het gelijkvloers bijgebouwd, waardoor de doorgang via de poort naar de tuin werd afgesloten. Aan de linkerzijde achter nr. 60 werd op de eerste verdieping een bijkomende ruimte gebouwd, bereikbaar met een nieuwe spiltrap. Hierdoor was de woning nr. 60 verkleind en was er geen toegang of uitzicht op de tuin achteraan.

Om de parkdoorgang te realiseren en de woningen terug een eigen karakter en privébuitenruimte te geven, worden er afbraakwerken voorzien, onder meer van de veranda, en worden niveauverschillen weggewerkt zodat het park vlot toegankelijk wordt. De oude vloerplaten, verhardingen en funderingen worden mee verwijderd, zodat er een stukje extra ontharding gebeurt en aangepast wordt aan de profilering van de tuin en niveauverschillen.

De nodige stabiliteitswerken worden uitgevoerd en de technische installaties worden aangepast met het oog op exploitatie van de tuin. De parkdoorgang krijgt een openbaar karakter en de nieuwe scheidingslijnen worden vastgelegd en aangepast. Na de werken zullen de voorbereidingen getroffen worden voor de openbare verkoop van de twee woningen. (EM / Foto Stad Mechelen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten