• 17/06/2024

Bijna net evenveel voor- als tegenstanders van mondmaskergebruik op school

WILRIJK – In het nieuwe schooljaar zullen alle leerlingen in het secundair een masker moeten dragen. De Grote Coronastudie polste naar de perceptie over dat mondmaskergebruik op school. 39 procent vindt de mondmaskerplicht een goede zaak, 40 procent had het liever anders gezien, 21 procent had er geen mening over. De voorstanders geven aan dat er zo een lagere transmissiekans is en dat het veiliger is. Tegenstanders vrezen dat maskers het lesgeven en de interactie bemoeilijken en dat ze het concentratievermogen verlagen.

Gisteren namen net geen 25 000 mensen deel aan de achttiende golf van de Grote Coronastudie, een initiatief van de Universiteit Antwerpen, met medewerking van UHasselt, KU Leuven en ULB.  Net voor de start van het nieuwe schooljaar kregen de deelnemers onder meer een reeks vragen voorgeschoteld over mondmaskers.  De wetenschappers peilden ook naar de verwachtingen van de Belgen voor de postcoronaperiode.

Herbruikbare mondmaskers worden te weinig gewassen. Veel mensen rapporteren problemen gerelateerd aan het mondmaskergebruik.  Daarnaast denkt 66 procent dat samenleving en economie grondig zullen moeten veranderen.

Wat type mondmasker betreft, houden wegwerp- en herbruikbare exemplaren elkaar mooi in evenwicht: 51,9 procent kiest voor een herbruikbaar mondmasker, 48,1 procent voor een niet-herbruikbaar masker. Wegwerpmaskers genieten de voorkeur wanneer ze langer moeten worden gedragen : 61,4 procent van de deelnemers die meer dan acht uur per dag een masker draagt, gebruikt een wegwerpexemplaar.

Een herbruikbaar masker wordt best elke dag gewassen, maar dat gebeurt in de praktijk absoluut niet. Negentien procent wast het na elk gebruik, negentien procent dagelijks, 17,5 procent om de twee dagen, 10,2 procent tweemaal per week. 28,3 procent wast het mondmasker slechts éénmaal per week, zes procent geeft zelfs aan het herbruikbare masker nooit te wassen.

Niet-herbruikbare maskers worden door de overgrote meerderheid van de mensen weggeworpen na ten laatste acht uur. Toch geeft 10,6 procent aan het pas weg te gooien als het stuk is.

35,7 procent van de respondenten geeft aan problemen te ondervinden bij het gebruik van mondmaskers, en bij mensen die meer dan acht uur een masker dragen, stijgt dat tot 67,3 procent.  De meest voorkomende problemen: problemen met ademen/hyperventilatie (23,9 procent), de bril (16,5 procent), acne (15,9 procent), hoofdpijn (8,8 procent) en sinusitis (7,2 procent).

De wetenschappers legden de deelnemers ook enkele vragen voor over de nabije toekomst. Een heel kleine minderheid vreest dat er geen vaccin komt en dat de anderhalvemeterschappij een blijver is. Een ruime meerderheid (66 procent) gelooft dat er een vaccin komt, maar meent toch dat er fundamentele veranderingen in onze samenleving en onze economie noodzakelijk zullen zijn.

Vrouwen zijn vaker die mening toegedaan, en ook ouderen denken vaker dat de wereld zal veranderen. 24 procent van de deelnemers denkt dat de komende maanden nog moeilijk zullen zijn, maar dat we vervolgens weer naar het oude zullen terugkeren. Jonge mannen zijn daar het meest van overtuigd. De Grote Coronastudie wordt om de twee weken georganiseerd.  (EM / Foto van  pasja1000 via Pixabay )

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten