• 24/05/2024

Bijna één miljoen subsidies voor toeristisch project met zes grensgemeenten uit de Kempen

TURNHOUT – De komende drie jaar werken dertien partners uit Vlaanderen en Nederland samen aan de verdere ontsluiting van het toeristische aanbod in de grensstreek. De ambitie? Een duurzaam meerdaags toerisme, enthousiaste vakantiegangers én trotse ondernemers en bewoners.

‘Brabant Kust de Kempen’ ontving 933 625 euro subsidies van het Europese programma Interreg Vlaanderen-Nederland. Van het kleurrijke smokkelverleden tot de unieke enclavepuzzel. Van de fascinerende Kempense kolonies tot Europese topnatuur. De grensstreek tussen Brabant (NL) en de Kempen (B) beschikt vandaag over een sterk toeristisch-recreatief potentieel.

Zes Vlaamse gemeenten (Arendonk, Baarle-Hertog, Hoogstraten, Merksplas, Ravels en Turnhout), vier Nederlandse gemeenten (Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Goirle en Tilburg), twee hogescholen (Thomas More Mechelen-Antwerpen en BUas in Breda) en projectcoördinator Toerisme Provincie Antwerpen bundelen daarbij hun krachten en knowhow. Het initiatief past naadloos in het Europese programma Interreg Vlaanderen-Nederland, dat de samenwerking in de Lage Landen aanmoedigt. In februari 2023 dienden de dertien partners samen een dossier in binnen de prioriteit ‘Socialer Europa – versterken van duurzaam toerisme’. Met succes: Europa kent ‘Brabant Kust de Kempen’ 933 625 euro subsidies toe. De partners verdubbelen dat bedrag tot een totaalbudget van 1 867 000 euro.

Het project start in het voorjaar en loopt tot maart 2027. ‘Brabant Kust de Kempen’ wil zowel het toeristische aanbod in de grensstreek als de onderlinge samenwerking optimaliseren. De projectpartners formuleerden alvast vijf concrete werkpakketten. Hoog op de agenda staat extra beleving op en rond het Bels Lijntje, ooit een spoorwegverbinding tussen Tilburg en Turnhout en vandaag een populaire fietsroute. Sterke storytelling – via een betere samenhang tussen de unieke grensverhalen in de regio – vormt een andere prioriteit.

Mireille Colson (N-VA), gedeputeerde voor toerisme:  ‘Met ‘Brabant Kust de Kempen’ willen we grenzen opheffen en samenwerking stimuleren. Van een betere visibiliteit op het terrein tot productontwikkeling: alles vraagt om een geïntegreerde aanpak. Uiteraard hebben we ook aandacht voor duurzaamheid en dialoog met de lokale bewoners en ondernemers, altijd de beste ambassadeurs.’

Stijn Adriaensens (N-VA), schepen van toerisme in Turnhout: ‘Turnhout heeft tal van toeristische troeven: van de bruisende horeca- en winkelbeleving in het centrum over de uitgestrekte natuur in de rand tot het verrassende aanbod van culturele activiteiten. Dat potentieel spelen we nu al uit in de ruime regio. Zo spreekt Turnhout by Night – het grootste stadspromotionele event in ons programma – tot de verbeelding van bezoekers in de hele Kempen en de grensregio met Nederland. Met dit strategische partnerschap willen we deze aantrekkingskracht nog versterken.’

Arnold Wittenberg (Open Vld, schepen van toerisme in Hoogstraten: ‘Als grensgemeente staat het gastvrije Hoogstraten bekend als de poort naar zowel de provincie Antwerpen als naar de Nederlandse provincie Brabant. Hoogstraten heeft met haar Begijnhof en met Wortel-Kolonie bovendien twee Unesco Werelderfgoedsites te bieden.’ Monique Quirynen (Leefbaar Merksplas), schepen van toerisme in Merksplas: ‘We geloven als ‘Spetsers’ heel hard in de troeven van onze gemeente. Grote aaneengesloten bossen, prachtige natuur en mooie open landbouwgebieden. Rivier de Mark, met haar bron in onze gemeente, die doorheen het landschap meandert. En als kers op de taart het dossier van ‘Merksplas-Kolonie’.’ (EM / Foto Provincie Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten