• 23/06/2024

Borgerrio

Bijna 30 000 toeschouwers voor langverwachte veertiende editie van Borgerrio

BORGERHOUT – Vanmiddag vond eindelijk weer het gratis stadsfestival Borgerrio plaats, bekend van zijn parade met dansers en percussiegroepen uit binnen- en buitenland. Het familiefestival bracht het beste wat Borgerhout te bieden heeft: een bonte mix van heel veel mensen, muziek, dans, sport, spel, straattheater, eten,… Om 17 uur werden er al 21 000 toeschouwers geteld en het spektakel duurde toen nog een tijdje voort, ook al zat het weer niet altijd mee.

Burgemeester Marij Preneel (Groen): ‘Dit is één van de hoogdagen van Borgerhout, een dag dat je de wereld in ons district kan zien. We staan hier aan het Moorkensplein waar wordt opgetreden door de Borgerhoutse Jazz Sanussi en Bassim in de schaduw van het districtshuis. En Merdan Taplak mag de boel afsluiten met een dj-set begeleid door live sax.’ Aïssatou Cissé (Vooruit), schepen voor cultuur: ‘Het is de veertiende editie van Borgerrio maar de eerste die ik als schepen mag meemaken. De focus ligt op diversiteit in al zijn facetten en daar zijn we behoorlijk trots op.’

Hoogtepunt was natuurlijk de parade maar ook jongeren kregen een plek. Met name op Ground Zero aan het Laar. Noémie Ntoto van Trix: ‘We willen jonge talenten hier aan het werk zetten. Er is een hip hop dance battle en nadien neemt jong en opkomend rap en RnB talent het podium over. En tenslotte is er een mini-skateboarddorp. De naam Ground Zero is toepasselijk gekozen want Antwerpen is hun en ons vertrekpunt.’ In Den Drink probeerden jonge bezoekers een mix van originele attracties en sportieve activiteiten uit zoals een hindernissenparcours, koers op rollen, sumoworstelen, airbrush tattoo’s laten zetten of zelfs zich helemaal uitleven op een opblaasbare sportveld.

Er was een rommelmarkt aan Laar & Kattenberg en de BOHO Braderij op de Turnhoutsebaan met meer dan 150 standhouders waarvan 84 uit Borgerhout. Ben Duchateau, coördinator van het festival: ‘Je ruikt de wereld hier als het ware. Dit is ook een ecologisch stadsfestival. Om de straten proper te houden, zijn er 127 afvalcontainers geplaatst en voor alle dorstige bezoekers is er 2 000 liter gratis drinkwater voorzien. Je kan ze vinden op drie verschillende plaatsen. Bovendien maken we ook geen gebruik meer van generatoren. We werken dus enkel met bestaande stroom.’

De drie kilometer lange parade – de Turnhoutsebaan werd in de twee richtingen afgewandeld – telde 400 deelnemers komende uit Mexico, Burundi, Marokko, Guinea, Nederland, Duitsland,… Er waren zestien deelnemende groepen waaronder The Royal Burundi Drummers (internationale topklasse en Unesco erfgoed), Banda Loca met Braziliaanse instrumenten, jongerenpercussiegroep Fanfakids, Hicham Bilali & Gnawa Black Koyo met jonge Brusselse-Marokkaanse Gnawa-muzikanten en de Borgerhoutse trots stadsfanfare ’t Akkoord en majorettenkorps Majoretski.

Duchateau: ‘We kunnen rekenen op 163 vrijwilligers en zeven sponsors. Borgerrio is een samenwerking tussen de stad Antwerpen en het district Borgerhout, winkeliersvereniging BoHo2140, Trix, MOM, Beweging.net Antwerpen, ’ t Werkhuys, De Griffier en lokale partners.’ Er wordt verwacht dat in totaal rond de 28 000 bezoekers zullen genoten hebben van dit kleurrijk straatfeest.

Edwin MARIËN

Foto Dries LUYTEN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten