• 15/07/2024

Bijna 25 000 Blue-bikegebruikers legden in 2021 net geen 200 000 ritten af

MORTSEL – Blue-bike zag in 2021 een forse stijging in het aantal gebruikers én in het aantal ritten. Ondanks de zware impact van de coronapandemie kende het fietsdeelsysteem opnieuw een succesvol jaar waarin groei en innovatie centraal stonden. Blue-bike zette vorig jaar sterk in op de uitbreiding van het netwerk en het openen van nieuwe ontleenlocaties. Dat proces verliep sneller dan ooit, dankzij de lancering van slimme, elektronische fietssloten.

Voor zijn tiende verjaardag focuste Blue-bike op de uitbreiding van het aantal ontleenlocaties. Het netwerk werd op zes maanden tijd met maar liefst 35 ontleenpunten versterkt, wat neerkomt op een totaal van 103. Het proces om extra locaties te openen werd eenvoudiger dankzij het gebruik van slimme, elektronische sloten. Blue-bikes die hiermee uitgerust zijn, open je met een Blue-bikekaart of via de app. Op 30 nieuwe locaties werd deze technologie geïmplementeerd en moet er geen sleutelautomaat meer geïnstalleerd worden. Zo kunnen de fietsen sneller in gebruik genomen worden.

Na de dip in 2020 ziet Blue-bike de gebruikscijfers weer stijgen. De uitbreiding van het aantal ontleenlocaties en een succesvolle wervingscampagne zorgden ervoor dat ook het aantal Bluebikegebruikers met zeventien procent groeide, tot bijna 25 000. Samen legden ze 195 630 ritten af en reden ze zo veertien procent vaker met Blue-bike dan in 2020, met september en oktober als absolute topmaanden (telkens meer dan 25 000 ritten per maand). De populairste ontleenlocaties waren Leuven, Deinze, Brugge, Mechelen en Gent.

Met een beschikbaarheidspercentage van 99,11 procent stond Blue-bike ook in 2021 weer garant voor een betrouwbare service. Slechts in enkele gevallen was er even geen fiets beschikbaar.

Dat vertrouwen uit zich ook bij de gebruiker. 75 procent is langer dan één  jaar lid en maar liefst 98 procent geeft aan tevreden te zijn over Blue-bike. Dat is een uitzonderlijk hoge score, die naar boven kwam bij een recente klantenbevraging.

Uit diezelfde enquête is gebleken dat bijna de helft van alle Blue-bikeleden (45 procent) een abonnement op openbaar vervoer heeft. Eén van de voornaamste redenen om zich aan te sluiten is dan ook dat de deelfietsen een handig vervoermiddel zijn in combinatie met de trein of bus. Daarnaast maakt 34 procent van de leden wel eens gebruik van deelwagens van cambio.

Er rijden vandaag 2 050 Blue-bikes door het Belgisch landschap, waarvan 240 fietsen met een slim slot. Een aantal van de fietsen van de eerste generatie werd vervangen door gloednieuwe Oxfordfietsen, geassembleerd door maatwerkbedrijf De Springplank uit Hasselt.

Dankzij het project Re-Cycle van Groep INTRO worden de afgedankte fietsen binnenkort gedemonteerd door gedetineerden in de gevangenis van Oudenaarde. De onderdelen worden maximaal hergebruikt (85 procent) bij het herstel en het onderhoud van Blue-bikefietsen. (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten