• 19/07/2024

Bibliotheek van Heist-op-den-Berg sluit een maand lang de deuren

HEIST-OP-DEN-BERG – De bib en De Bus van Heist-op-den-Berg zijn gesloten van vandaag tot dinsdag 11 oktober. Vanaf woensdag 12 oktober voert de bibliotheek een nieuw gebruikersreglement in.

Je bent als lid van de Heistse bib ook lid van de andere Rivierenlandbibliotheken (Berlaar, Bonheiden, Duffel, Lier, Nijlen, Putte, Sint-Katelijne-Waver). In alle bibliotheken geldt hetzelfde reglement. Jaarlijks lidgeld bedraagt vijf euro (vanaf achttien jaar). Dat was voordien zes euro. Per abonnement kan je vijftien materialen uitlenen. Dit blijft hetzelfde. De standaardleentermijn is vier weken. Ook dat blijft hetzelfde. Verlengen kan één keer voor vier weken. De totale leentermijn bedraagt dan maximaal acht weken. Dat was voordien maximaal vijftien weken. Je kan tegelijk drie reservaties maken. Dat was vijf reservaties.

Het nieuwe reglement is een onderdeel van een reeks vernieuwingen die de bibliotheek doorvoert. Bibliotheken bestaan allang, maar zijn niet meer de ‘boekerij’ van vroeger. Met de geplande vernieuwingen sluit de Heistse bib aan bij de ontwikkelingen in de wereld van de bibliotheken. Door samenwerking en groei heeft de bib een belangrijke rol in de samenleving: een toegankelijke plek waar iedereen welkom is om cultuur te beleven, bij te leren, te ontspannen, te ontmoeten,…

De bib wordt Wise. Wise is nieuwe bibliotheeksoftware die toelaat om processen verder te automatiseren. Zo krijgen medewerkers meer tijd om bezig te zijn met de inhoud van de werking van de bibliotheek: leesplezier promoten, zorgen dat iedereen digitale zaken kan bijleren, … De bib wordt ook lid van het EBS. EBS staat voor ‘Eengemaakt Bibliotheeksysteem’. Alle Vlaamse bibliotheken verenigen zich in één netwerk. Vooral voor de technische werking is dat een goede zaak. Vanaf 12 oktober is ook de Heistse bib lid van die club.

IBL staat voor ‘Interbibliothecair Leenverkeer’. Je bestelt via je eigen bib materiaal uit de collectie van een andere bib. Vanaf 12 oktober kun je een IBL-aanvraag volledig online doen. Je ziet meteen welke materialen in welke bibliotheken beschikbaar zijn en je kan onmiddellijk materiaal van een andere bib reserveren. Je weet ook meteen hoe lang je het kan uitlenen en hoeveel het zal kosten.

De zelfuitleenbalies krijgen meer mogelijkheden om informatie aan de bibgebruiker te geven. De activiteitenkalender van de bib bijvoorbeeld. Door de schaalvergroting in EBS kunnen bibliotheken kosten lager houden. Diensten die de bib vroeger moeilijk alleen kon ontwikkelen, worden wel haalbaar. Professionals over de verschillende bibliotheken heen werken samen om de werking van de bibliotheek te verbeteren.

De Heistse bib wordt lid van Regiobibliotheek Rivierenland. De bibliotheken engageren zich om hun aanbod beter op elkaar af te stemmen en toegankelijker te maken voor een groter publiek. De afdeling Muziek en Beeld wordt in een nieuw jasje gestoken. De cd-collectie maakt plaats voor meer en modernere muziekbeleving. En men legt een nieuwe vloer in de volwassenenafdeling. De afgelopen maanden kreeg de buitenzijde een grondige opfrissing met een reiniging van de muren en het schilderen van de ramen. Door de renovatie van de vloer tegelijk met de overstap naar EBS te plannen, sluiten de bib en De Bus 30 dagen. (EM / Foto Gemeente Heist-op-den-Berg)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten