• 19/07/2024

Bib van ’t Egeltje is vierde schoolbibliotheek van Mol

MOL – Onder de noemer ‘Leesplezier voor ieder kind’ opende vanmiddag een nieuwe schoolbibliotheek in basisschool ’t Egeltje in Achterbos.

Burgemeester Wim Caeyers (CD&V): ‘Met de schoolbibliotheek brengen we de boeken tot bij de kinderen en stimuleren we zo het lezen op school en thuis.’

Het is een initiatief van de bibliotheek in samenwerking met de Molse basisscholen. De bibliotheek streeft naar een schoolbibliotheek voor elke Molse basisschool.

Eerder opende al een schoolbibliotheek in Klim-Op (Ginderbuiten), De Toren (Achterbos) en Mozawiek (Ezaart).

Hilde Valgaeren (N-VA), schepen van onderwijs: ‘De bibliotheek speelt een belangrijke rol bij het stimuleren van de leesbevordering.’

Daarom zet ook onze bibliotheek volop in op leesplezier. Jammer genoeg is lezen bij kinderen vaak een verplicht nummertje en net daar wringt het schoentje.’

‘Studies tonen aan dat lezen pas vruchten afwerpt wanneer kinderen er ook werkelijk plezier aan beleven.’

‘Kinderen die met plezier lezen, zijn niet alleen beter in taal, maar ook beter in begrijpend lezen, vraagstukken, wiskunde,…’

Om alle kinderen gelijke kansen te geven om te lezen, wil de bibliotheek op alle Molse scholen doorlopend boeken aanbieden.

De schoolbibliotheek biedt hier een oplossing. De bibliotheek zorgt voor een actuele en gevarieerde boekencollectie, eventueel aangevuld met boeken van de school.

De kinderen gaan regelmatig naar de schoolbibliotheek om boeken uit te lenen. Door het aanbod van boeken in de school krijgt elk kind de kans om vaker boeken te lezen.

Naast de eigen schoolbibliotheek moet ook de weg naar de bibliotheek open blijven. Daarom organiseert de bibliotheek voor elke klas minstens één bezoek per schooljaar.

Niet met het doel om boeken uit te lenen, wel om kinderen wegwijs te maken in de bibliotheek en het kiezen van boeken of om leesbevorderingsactiviteiten te volgen. Het bezoek moet kinderen aanzetten om de bibliotheek ook in hun vrije tijd te bezoeken.

Elke Molse basisschool krijgt de kans om een schoolbibliotheek te laten installeren op school.

Dit vraagt uiteraard ook de inzet van scholen zelf. De bibliotheek streeft naar een schoolbibliotheek in elke Molse basisschool en doet een warme oproep aan scholen die nog niet intekenden voor het project.

Ondertussen opende al een schoolbibliotheek in basisschool Klim-Op (Ginderbuiten), De Toren (Achterbos) en Mozawiek (Ezaart). (EM / Gemeente Mol – archieffoto)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten