• 15/04/2024

Biatlonkwartet bakt er niks van, reserve Dielen werd geboren in Brasschaat

BRASSCHAAT – Met vijf atleten (plus één reserve) is het biatlon de best vertegenwoordigde sport binnen de negentien-koppige selectie van Team Belgium op de Olympische Winterspelen in Beijing.

Dat Belgische biatlonkwartet heeft echter geen hoge ogen kunnen gooien op de twintig kilometer individueel. Schietfouten deden speerpunten Florent Claude en Thierry Langer de das om. De Fransman Quentin Fillon Maillet legde beslag op het goud. Tom Lahaye-Goffart en Cesar Beauvais werden weggeblazen in het geweld en werden 90ste en 91ste, Florent Claude en Thierry Langer ambieerden een plekje in de subtop, maar zij eindigden respectievelijk 75ste en 77ste. Reserve Pjotr Dielen, geboren in Brasschaat, sukkelde met een bacteriële infectie. Zijn schildklier functioneerde niet naar behoren. Maar dat verhindert hem naar eigen zeggen niet om stand-by te zijn voor de Spelen. Dielen: ‘Ik moet me paraat houden voor het geval er iemand uitvalt en ik alsnog moet opdraven voor de 4 x 7,5 kilometer. Ik blijf op oproepbasis in Europa en zal blijven werken aan mijn vorm en gezondheid. Tegelijkertijd kan ik mijn laatste wereldkampioenschap als junior, in de Verenigde Staten, goed voorbereiden.’

In 2011 verhuisde het gezin Dielen van Brasschaat naar Wenns in het Pitztal met vader Frank, moeder Inge Vincke – afkomstig uit Blankenberge – en de vier kinderen. Inge:  ‘Als kind kwam ik hier al op vakantie en ook nadien zijn we jaarlijks blijven terugkeren. ‘ Pjotr was toen elf jaar en volgde skiles maar schakelde in december 2013 over naar langlaufen.  Daar maakte hij dan kennis met het biatlon en nog geen vijf maanden later zette hij een nieuwe, dit keer definitieve, overstap.

Pjotr: ‘Sinds 2014 doe ik aan biatlon. Ik leerde de sport aan de Stams skischool.  Ik maak deel uit van Sportverein Piller en Skiclub Elsenborn. Ik ben een drievoudige Oostenrijkse runner-up en bronzen medaillewinnaar en meervoudig Belgisch kampioen en runner-up. Op internationaal niveau heb ik kunnen overtuigen in de Alpencup –  een wedstrijd die gedurende vier weekends op verschillende locaties (Lenzerheide, Oberwiesenthal, Bormio en Obertilliach)  plaatsvindt – en  waar ik vier keer in de top zeven en meerdere malen in de top vijftien eindigde. Op het WK jeugd was mijn beste ereplaats de 29ste. Naast biatlon ben ik een ambitieus hardloper. Ik hou van deze sport omdat je ze altijd en overal kunt beoefenen, in een groep, of zoals ik er het meest van hou, alleen, met mijn muziek. Wanneer ik wil nadenken ga ik hardlopen en tijdens de zomer neem ik deel aan wedstrijden.’

Bart Swings werd dertiende op de 1 500 meter snelschaatsen. ‘Ik nam een slechte start. In de eerste bocht ging het al behoorlijk fout. Maar mijn snelheid zit goed, en dat neem ik mee naar de massastart.’ Hij finishte in 1.45.82. Mathias Vosté was ontgoocheld. Hij schaatste naar de 29ste en laatste plaats in 1.49.93.  De Nederlander Kjeld Nuis prolongeerde zijn gouden medaille van Pyeongchang 2018. Zijn landgenoot Thomas Krol vergezelt hem op het podium als winnaar van het zilver. De Zuid-Koreaan Kim Min-seok pakte brons.

Langlaufer Thibaut de Marre is er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de kwartfinales van de sprintcompetitie. ‘Het resultaat is niet fantastisch, maar ook niet slecht naar mijn standaarden’, vertelde De Marre, die 76ste werd.

(EM/Belga/GVA/FB)

*PROGRAMMA VOOR MORGEN: ANTWERPENAARS: Shorttrack: 1 500 meter mannen met Stijn Desmet (12 uur, in tweede kwartfinale; 13u29 eventueel halve finales en 14u13 eventueel finale); 1 000 meter vrouwen met Hanne Desmet (12u44 in zesde kwalificatiereeks). (Live op RTBF 2 / Tipik)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten