Biatlete Lotte Lie, een Belgische in Noorwegen met een mama uit Brasschaat
BRASSCHAAT – Met Lotte Lie (26) staat er voor het eerst een Belgische biatlete op de Olympische Winterspelen. ‘Dit is een grote eer voor mij. Ik wil aan België tonen dat mijn olympisch ticket verdiend is.’
Lie heeft een Noorse vader en een Belgische moeder (Els) uit Brasschaat en zat in de Noorse jeugdselecties, maar doorstoten naar de elite bleek niet mogelijk. Mama Els werd voor haar werk voor een jaar naar Noorwegen gestuurd, werd er verliefd en bleef er. Niettegenstaande Lotte Lie in Lillehammer werd geboren spreekt ze voortreffelijk Nederlands. Els: ‘Toen Lotte vertelde dat ze wou beginnen met biatlon was het toch even wennen. Toen was ze tien jaar oud en het is wel een sport met een wapen… We moesten dan ook altijd met haar meegaan, naar elke training, naar de wedstrijden want iemand onder de zestien mag niet alleen met een wapen rondlopen. ’Tijdens het jeugd-WK zag Lotte iemand in een jack van de Belgische ploeg. Lotte vroeg of ze niet voor België mocht uitkomen. Lotte: ‘Dat ging uiteraard niet zomaar. En om mij te plaatsen voor deze Spelen heb ik vijf keer in de top twintig moeten eindigen.’ Ze deed het zelfs zesmaal en in Oberdorf werd ze aan de zijde van Florent Claude zesde.
Morgen opent Lie haar reeks wedstrijden met de vijftien kilometer individueel in het National Biathlon Centre in Zhangjiakou. Ze maakt naar eigen zeggen op dit nummer het meest kans op een goed resultaat. Lie beschouwt het schieten als haar sterkste punt. ‘Met het geweer ben ik tot nu heel stabiel geweest.’ Maar in het National Biathlon Centre bemoeilijkt de wind dat onderdeel wel. ‘De wind is heel veranderlijk. Soms is die je gunstig gezind, dan weer niet. Ik denk dat we daardoor verrassende resultaten en podia zullen krijgen. In Zhangjiakou is het bovendien erg koud. In het biatlon zijn de pakken dun, maar je wil toch ook vermijden dat je vingers koud worden. Want dan wordt het heel moeilijk om te schieten. Op dit parcours krijg je trouwens niets gratis, je moet altijd blijven werken. Er zijn veel bochten, een goede techniek is noodzakelijk.’ De 12,5 kilometer massastart, voorzien op zaterdag 19 februari, is enkel weggelegd voor de 30 beste biatleten: de top vijftien van de wereldbekerstand, de medaillewinnaars in Zhangjiakou en de overige olympiërs die op de Spelen de meeste punten sprokkelen. Li staat 22ste in de algemene wereldbekerstand. ‘Het is mijn droom om de massastart te halen. Dan moet ik waarschijnlijk wel in de top vijftien eindigen in de drie andere wedstrijden. Het is zeker mogelijk, maar het wordt wel moeilijk om dit te realiseren.’ Lie wordt getraind door viervoudig olympisch kampioen Emil Hegle Svendsen.
Vandaag kwamen er geen atleten uit onze provincie in actie. Bart Swings startte in zijn eerste nummer, de 5 000 meter. Sommigen zagen hem als een outsider maar hijzelf deed dit niet en terecht. Swings werd zevende. Thibaut de Marre slaagde er niet in om de vijftien kilometer klassieke en vijftien kilometer freestyle race te beëindigen. Hij had één ronde achterstand na de twintigste kilometer en werd als 54ste geklasseerd. Een serieuze opdoffer. Armand Marchant past voor de super-G, die dinsdag voorzien is, omdat hij last heeft van een lichte enkelblessure en hij zich wil sparen voor de reuzenslalom en vooral de slalom. (EM/ Belga / Radio 2 / Freepik)
*PROGRAMMA VOOR MAANDAG: ANTWERPENAARS: Shorttrack 500 meter vrouwen met Hanne Desmet in de kwartfinale , ze start in de derde kwartfinale (om 12u30), eventueel de halve finale (13u13) en de finale (13u41 of 13u46). (live op RBTF2/Tipik), 9u30 Sandrine Tas 1 500 meter schaatsen (live op Sporza). Sandra start in de tweede reeks tegen Magdalena Czyszczon uit Polen, 10u Lotte Lie 15 kilometer biatlon vrouwen. Lotte start met nummer 51. Er zijn 89 deelnemers. (live op Eurosport 1 + ZDF).