• 22/06/2024

Tulpenpluk 2023 Berendrecht

Bezoekers mochten opnieuw 170 000 tulpen plukken in Berendrecht

BERENDRECHT – Vandaag organiseerden de stad Antwerpen en district Berendrecht-Zandvliet-Lillo de zesde editie van de Tulpenpluk. Vorig najaar werden er in Berendrecht 170 000 tulpenbollen geplant die intussen uitgroeiden tot mooie, kleurrijke bloemen. Bezoekers mochten per persoon tien tulpen plukken en gratis mee naar huis nemen om er daar verder van te genieten. Iedereen was welkom op een traditioneel oogstfeest, met activiteiten zoals een workshop bloemschikken en een kinderdorp voor de kleinsten. Daarnaast kon men er eten en werden er zomerse drankjes geserveerd.

Wie dat wou kon eerst de boot nemen aan het Zaha Hadidplein om vervolgens met de tulpentrein tot aan de weide te rijden. Bezoekers konden na het plukken hun bloemen achterlaten in de tulpenvestiaire. Naast de plukweide vond er, volgens de oude traditie, een oogstfeest plaats. Er was een workshop door Blidscap waar men een bloemstuk kon maken met de geplukte bloemen. Verder was er ook een kinderdorp met strobalenkasteel en een zandbak waar de kleintjes zich konden uitleven en waren er twee workshops voor kinderen. Kinderen konden het tulpenlied en bijhorend dansje aanleren.

461 jaar geleden kwamen de eerste tulpenbollen uit Turkije via de haven van Antwerpen West-Europa binnen. Tot halverwege de twintigste eeuw was de tulpenteelt een belangrijke bedrijfstak in de Antwerpse polder. Het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo zette de tulp in 2012 een heel jaar lang in de kijker. Naast een uitgebreid programma aan lokale activiteiten, was het hoogtepunt de tulpenpluk eind april, geïnspireerd door het oogstfeest van weleer.

Het succes van de tulpenpluk in 2012 kreeg navolging met een tweede succesvolle editie in 2013. Na een goede oogst rusten tulpenweides idealiter telkens een jaartje uit, waardoor de tulpenpluk vanaf 2015 een tweejaarlijks evenement werd. Ook in 2017 en 2019 werd de tulpenpluk druk bezocht met tijdens de laatste editie maar liefst 15 000 bezoekers, de maximumcapaciteit. In 2021 dwong de coronapandemie de organisatie tot een virtuele pluk en het uitdelen van de tulpen aan districtsbewoners en zorginstellingen.

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten