• 27/05/2024

Bezoek op maat van moeder en kind bij ZNA, ’30 dagen minder wagen’

ANTWERPEN – Vanaf morgen, woensdag 1 juni, past Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) het bezoek op zijn twee kraamafdelingen aan. Voortaan is de aanbeveling dat per dag van 16.30 tot 19.30 uur maximaal twee bezoekers tegelijk gedurende een uur langskomen. Voor de partner en andere kinderen van het eigen gezin zijn er geen beperkingen. Met deze aanpassing volgt ZNA de resultaten van een studie van VBOV (Vlaamse Beroepsvereniging van Vroedvrouwen) naar de bezoekregeling die best is afgestemd op moeder en kind. In ZNA Jan Palfijn en ZNA Middelheim zien jaarlijks meer dan 3 000 baby’s het levenslicht.

Vóór de coronapandemie kon bezoek op de kraamafdeling van ZNA onbeperkt langskomen tussen 14 uur en 19.30 uur. Tijdens de beperkingen van de pandemie werd duidelijk dat ouders meer rust hadden als er minder bezoek kwam op de afdeling. Sabine Mortelmans, verpleegkundig hoofd materniteit ZNA Middelheim: ‘Met deze aanbeveling willen we een signaal geven dat teveel bezoek het jonge gezin niet ten goede komt. Tijdens de pandemie hadden de aangepaste bezoekregels een duidelijk effect op de kersverse moeders en vroedvrouwen. Enerzijds kregen de moeders meer rust, konden ze hun baby beter leren kennen en kwam de borstvoeding beter op gang. Aan de andere kant voelde een deel van de moeders zich eenzaam en konden ze het verhaal van hun bevalling tot hun spijt niet delen. De aanbeveling voor het bezoek vanaf nu zorgt voor een goed evenwicht tussen die vaststellingen.’ De aanbeveling voor bezoek werd besproken met meerdere Antwerpse ziekenhuizen. Per ziekenhuis kunnen de bezoekuren verschillen. Op andere afdelingen bij ZNA zijn twee bezoekers per dag welkom van 14 tot 19 uur.

De maand juni staat bij Slim naar Antwerpen helemaal in het teken van ’30 dagen minder wagen’. Daarmee sluit de stad zich aan bij de gelijknamige campagne van het Netwerk Duurzame Mobiliteit. Antwerpen ondersteunt daarbij specifiek werkgevers: zij inspireren en stimuleren hun medewerkers om in juni te kiezen voor slimme vervoersalternatieven. Vandaag vond het startevenement plaats op het Zuid.

Met haar algemene werkgeversaanpak helpt Slim naar Antwerpen bedrijven in de stad om een slim mobiliteitsbeleid uit te stippelen. De werkgevers krijgen advies op maat, en inzichten in het verplaatsingsgedrag van hun werknemers en het potentieel voor slimme verplaatsingen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld hun werknemers gratis (elektrische) fietsen, speedpedelecs en openbaar vervoer laten uitproberen. Of bereikbaarheidsadvies krijgen, een fietskorting voor werknemers, advies over telewerken… . Al 127 werkgevers zijn aangesloten bij Slim naar Antwerpen, goed voor bijna 57 500 werknemers.  Op donderdag 16 juni organiseert Slim naar Antwerpen voor werkgevers een interactieve workshop over actieve mobiliteit en welzijn, en hoe een organisatie ervoor kan zorgen dat medewerkers meer bewegen. In de loop van juni geven bereikbaarheidsmanagers van Slim naar Antwerpen persoonlijk (digitaal) reisadvies. Medewerkers van aangesloten werkgevers die graag hun woon-werktraject herbekijken ontdekken welke mogelijkheden ze allemaal hebben om op het werk te geraken. Verder wordt het programma communicatief ondersteund door inspirerende getuigenissen gedurende de hele maand. Enthousiaste gebruikers en werkgevers vertellen over hun ervaringen, mobiliteitsoplossingen en tips. Info: https://www.slimnaarantwerpen.be/nl/werkgevers/ga-in-juni-voor-30-dagen-minder-wagen. (EM / Foto ZNA)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten