• 27/05/2024

Bezoek nog drie weken lang pop-up bos ‘Trees Please’ in Bornem

BORNEM – Van vandaag tot maandag 27 november verschijnt er een tijdelijk nieuw bos in de Kraeyhoevelaan, tussen de Kievitlaan en de Zwaluwenlaan.

Het pop-up bos ‘Trees Please’, dat bestaat uit twintig bomen in plantbakken en zitbanken is een actie van BOS+ waar alle lokale besturen op kunnen intekenen.

Bornem plaatst voor enkele weken bomen die ze van deze organisatie kon huren en plaatsen op een locatie die helemaal verhard is.

Eddie Bormans (zie foto, N-VA), schepen van milieu: ‘Met ons onthardingsproject van lokale wegen en woonwijken laten we zien dat wij als gemeente vooroplopen in de strijd tegen toenemende verharding.’

‘Door praktische cases, zoals onze proefopstelling in de Kraeyhoevelaan met twintig bomen in verplaatsbare plantbakken en zitbanken, tonen we hoe publieke ruimtes op een natuurvriendelijke manier ingenomen kunnen worden.’

‘Ons doel is niet alleen ontharding, maar ook het verbeteren van waterinfiltratie, het verhogen van biodiversiteit en het stimuleren van traag verkeer.’

‘Samen creëren we een betere leefomgeving waarin natuur en mens harmonieus samengaan.’

Bornem tekende in 2022 in op het PDPO (Programma Dienst PlattelandsOntwikkeling) project ‘Wegwijs in Ontharding’.

Samen met Regionaal Landschap Schelde-Durme, vzw Breekijzer, Trage Wegen vzw en RE-ST architecten ontdekte men via de methodiek van RE-MOVE – ontstaan uit de proeftuinen ontharding van het Departement Omgeving -de onthardingsmogelijkheden van weginfrastructuur en kon men een concrete casus uitwerken.

Door deelname aan dit project maakt Bornem haar engagement kenbaar om de steeds toenemende verhardingsgraad een halt toe te roepen.

Ontharding is een thema dat de volgende jaren volop op de agenda komt te staan. Zowel de Vlaamse als de provinciale overheden zetten er in hun beleid op in.

Bornem werkt verder aan dergelijke verwezenlijkingen. In de toekomst worden beddingen van beken en grachten terug open gemaakt en tevens voorzien van een groene natuurstrook eromheen.

Nog aanwezig (en op de foto): Lies Vervaet (Regionaal landschap – Schelde Durme), Hans Vermijlen (deskundige groen – dienst patrimonium Bornem) en Stef Vernimmen (deskundige milieu en duurzaamheid Bornem).

Ivo VAN DE KORPUT

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten