• 15/04/2024

Bezoek deze elf bedrijven uit onze provincie tijdens Dag van de Landbouw  

GEEL – Het Proefbedrijf Pluimveehouderij uit de Poiel in Geel zet tijdens de 41ste editie van ‘Dag van de Landbouw’, op zondag 17 september van 10 tot 18 uur, uitzonderlijk zijn (stal)deuren open voor het grote publiek.

Bezoekers ontdekken het erf en de stallen en krijgen onderweg demo’s te zien en uitleg te horen over enkele lopende projecten. Zo leren ze een mijtenval maken waarmee ze ook thuis in hun eigen kippenren de rode vogelmijt kunnen monitoren en bestrijden. Ook het belang van water in de pluimveesector komt met de waterzuiveringscontainer van Life ACLIMA heel visueel aan bod.

Life ACLIMA wil ervoor zorgen dat de landbouw in de toekomst over voldoende water beschikt. Op het Proefbedrijf Pluimveehouderij draagt men zijn steentje bij door regenwater te zuiveren tot drinkwater voor de kippen, reinigingswater van de stallen biologisch te zuiveren en te hergebruiken en waterverbruik op te volgen bij koeling van de stallen.

COOLCHICKS wil de pluimveesector voorzien van bedrijfsspecifieke hitte-actieplannen. Wat te doen in de pluimveestal tijdens een hittegolf?

Hele Snavels wil pluimveehouders bijstaan om leghennen met intacte snavels op een duurzame en diervriendelijke manier aan te houden. MiteControl wil een duurzame oplossing vinden voor het bloedluizenprobleem waar tal van pluimveehouders mee kampen. Ook bezoekers die kippen houden in hun tuin, gaan na de Dag van de Landbouw naar huis met kant-en-klare tips om de rode vogelmijt te monitoren en te bestrijden. Bekijk hier een korte animatievideo hierover.

OptiVac Vleeskip wil een lager antibioticagebruik bij vleeskuikens bereiken door optimale vaccinatie. Je komt te weten hoe kuikens gevaccineerd worden: via hun drinkwater of met spray. Wist je dat sommige kuikens al in het ei gevaccineerd worden?

OptiWel-Emis wil actuele welzijnsmaatregelen voor vleeskuikens, zoals het gebruik van trager groeiende kuikens en het verlagen van de bezetting, verenigen met de realisatie van een ammoniakemissiereductie in de praktijk.

Naast de verschillende projecten die te ontdekken zijn kan je ook genieten van warme en koude drankjes, frietjes en desserts van boerende buur en korte keten-producent Milk&More. De randanimatie met springkasteel, fotozoektocht, allerlei spelletjes en een berg strobalen met schuifaf maken van deze dag de ideale uitstap voor het hele gezin. Hapjes en drankjes zijn te betalen. De inkomsten gaan naar korte keten-producent Milk&More en naar de Sint-Tarcitiusscouts van Geel.

 Dit zijn de andere landbouwbedrijven in onze provincie die eveneens hun deuren openzetten tijdens de Dag van de Landbouw:

 ARENDONK: akkerbouw (Paul en Stéphane de Cartier) + groentenwasserij en composteringsbedrijf (De Kruisberg), De Lusthoven 96

 BRECHT: loonwerk, Guy Van Dyck, Kloosterheide 15, Sint-Lenaarts

 ESSEN: melkgeiten, Kurt en Liesje Tilburgs Van Loon,  Moerkantsebaan 367

 HEIST-OP-DEN-BERG: geiten, Garry Sterckx, Hulshoutsesteenweg 15, Itegem

 MEERHOUT: sierteelt, Bart en Els Van Bael-Peerlings, Voortbossen 86 en loonwerk (Tom Vleugels) + melkvee (Jens en Kimberly Vleugels-Boven), Borgerhout 22

 NIJLEN:  melkvee en zorgboerderij, Jos en Seppe Tops, Kruideniersstraat 12, Bevel

 RANST: groenteteelt, Mark en Ann Vanlommel-De Wilde, Vinkenstraat (EM / Foto Dag van de Landbouw)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten