Bewoners van Nekkerspoel mogen 60 dagen alternatief vervoer proberen
MECHELEN – Vanaf zaterdag 23 april kunnen inwoners van de Mechelse wijk Nekkerspoel twee maanden lang kennismaken met een hele rist alternatieven voor de eigen auto. Stad Mechelen stelt voor elke deelnemer aan deze tweede editie van Delende Buurten een mobiliteitsbudget ter beschikking dat hij aan een deelauto of -fiets, maar ook een deelstep of -bakfiets of de bus of de trein kan spenderen.
Vicky Vanmarcke (Open Vld), schepen voor mobiliteit: ‘‘Met ‘Delende Buurten’ willen we per wijk de inwoners van Mechelen op een laagdrempelige manier laten ondervinden of de alternatieven voor de eigen auto in zijn of haar leven passen. Uit de vorige editie van het project bleek alvast van wel. Verschillende deelnemende gezinnen schakelden na de testperiode over op autodelen. Bovendien evalueerden alle deelnemers hun testperiode als (heel) positief en zouden ze zeker andere buurtbewoners willen overtuigen. Dat ze heel wat nieuwe buurtbewoners leerden kennen, was zeker mooi meegenomen.’ Een belangrijk verschil met de vorige editie van het project is dat de duurtijd verdubbeld wordt. De inwoners van Nekkerspoel kunnen zo 60 dagen hun alternatieve vervoersmiddelen uitproberen, waardoor ze een goede inschatting kunnen maken van het gebruiksgemak. Ook het aantrekken van nieuwe partners Klimaan vzw en het burgerinitiatief Thuis in Nekkerspoel geeft deze tweede editie een nieuwe impuls en vergroot het bereik. Klimaan beschikt over een breed netwerk en stelt zelf twee deelwagens ter beschikking. Daarnaast dragen ook heel wat ambassadeurs uit de wijk zelf hun steentje bij.
Patrick Princen (Groen), schepen van klimaat en duurzaamheid: ‘De groei van deelmobiliteit creëert heel wat kansen: stimuleren van duurzame verplaatsingen, minder ruimte nodig voor wagens op het openbaar domein, meer gebruiksgemak en minder vaste kosten voor Mechelaars en bezoekers. Dit is belangrijk om de CO2-uitstoot terug te dringen, en geeft xtra kansen om het openbaar domein te vergroenen en terug te geven aan de bewoners, zoals we dat ook voor de Vesten zullen doen.’ Geïnteresseerden komen meer te weten op www.delenisvooriedereen.be of zijn welkom op gratis infosessies in Wijkhuis Papenhof. Deze vinden plaats op dinsdag 22 februari om 19.30 uur en zaterdag 5 maart om 10 uur. Het is best vooraf in te schrijven via www.delenisvooriedereen.be.
Het project is tot stand gekomen door een samenwerking met Autodelen.net en Klimaan maar ook door (deel)mobiliteitspartners Cambio, Bluebike, NMBS, Poppy, Dégage, Cozywheels, Mobit, Cargoroo, Hoppy en De Lijn. Autodelen.net is het Vlaams Netwerk Autodelen en heeft als doel de ecologische, sociale en economische voordelen van autodelen te maximaliseren door: de belangen te bundelen van de particuliere autodeelgroepen en autodeelorganisaties, autodelen vertegenwoordigen tegenover (lokale) overheden, de uitbouw van het algemeen concept autodelen, innovatie en pilootprojecten. Ine Leppens: ‘Met Delende Buurten laten we mensen heel gericht kennis maken met de mobiliteitsalternatieven die bij hen passen.’ Klimaan vzw is een burgerbeweging uit Groot-Mechelen, opgericht in 2018, met oog voor de klimaatproblematiek en met de wijkschaal als werkveld. (EM / Foto Stad Mechelen)