• 15/04/2024

Bewoners van Aster in Immaculata Edegem maken plaats voor COVID-afdeling

EDEGEM – De gemeenteraad in Edegem werd voorafgegaan door de algemene vergadering van het woonzorgnetwerk. Myriam Claus, directeur woonzorgbeleid, en Katrien Van Hove, zakelijk directeur, kwamen uitleg verschaffen bij de cijfers én het te voeren beleid.

Bedoeling was er om er een dagzorgcentrum te openen maar door corona wacht men de evolutie van de pandemie af en de buurtanalyse. Het dienstencentrum gaat laagdrempeliger werken in de buurt. In oktober wordt 60 jaar gezinszorg gevierd. Men hoopt dat er toch één, coronaproof, activiteit kan plaatsvinden. Bij het woonzorgcentrum kent men heel wat problemen rond jong-dementie. Er werd een samenwerkingsverband opgestart met UZA omdat de vorige partner, GZA, te weinig van zich liet horen. UZA heeft een dagkliniek voor geriatrie geopend en daar wil men gebruik van maken. Bewoners van de afdeling Aster zullen moeten verhuizen omdat men ze moet worden ingericht als COVID-afdeling. Voor alle duidelijkheid: vooralsnog werden geen gevallen vastgesteld. Tenslotte vinden de 100 vrijwilligers het jammer dat ze omwille van corona geen helpende hand meer mogen toesteken in het RVT, dat afsluit met 2 049 848 euro liquide middelen en dat een marge heeft van 268 341 euro na de eerste twee kwartalen.

De gemeente tekent in op het Burgemeestersconvenant 2030. Burgemeester Koen Metsu (N-VA): ‘Tegen 2030 wil Edegem 40 procent minder uitstoten. Uit talrijke e-mails en gesprekken blijkt dat inwoners zich zorgen maken over de droogte en de hittegolven tijdens de zomer. Ze bieden spontaan hulp aan om mee de schouders te steken onder een duurzame toekomst. Ik nodig iedereen uit om mee na te denken hoe we Edegem verder klimaatbestendig kunnen maken door bijvoorbeeld meer zonnepalen te installeren of door te onderzoeken of er nog meer groen in onze gemeente kan komen.’ De deelname werd unaniem goedgekeurd.

En uiteraard kon een vraag over het ecopark niet uitblijven. Ditmaal betrof het een initiatiefrecht van Peter Verstraeten (Open Vld) die het ecopark op de huidige locatie wil behouden tot aan het eind van de legislatuur, december 2024. ‘Vorig jaar zei de schepen van financiën dat we heel zuinig met de centen zouden moeten omgaan. We hebben in Edegem een State of the Art-ecopark. Op 26 mei heb ik de financiële directeur gemaild met een vraag over de stand van zaken. Op 27 augustus kreeg ik pas antwoord, de dag nadat de burgemeester in de krant ontkende dat er al een beslissing was genomen. En dan moet alles heel vlug zijn gegaan want op 11 september stonden schepenen Follens (N-VA) van Edegem en Lauwers (Groen) van Aartselaar samen op de foto op de nieuwe locatie.’

Verstraeten had een hele rekeningsom gemaakt en kwam uiteindelijk op een kostprijs van 2 265 000 euro – inclusief de aanleg van een nieuwe parking op de huidige locatie die hij op 250 000 euro schat. De burgemeester zei dat er in augustus wel degelijk nog niets was  beslist maar dat het dossier in een stroomversnelling kwam door het uitlekken van de onderhandelingen. ‘Je bedrag klopt niet. Je houdt bijvoorbeeld geen rekening met de recuperatie van de weegbrug door IGEAN. ‘ Schepen Albert Follens (N-VA): ’25 jaar geleden werd er 1,37 miljoen in geïnvesteerd maar die is boekhoudkundig al lang afgeschreven. Nu spreken we over 650 000 euro en zal de service veel beter zijn.’ Jeroen Van Laer (Groen): ‘Er moet een nieuwe parking komen voor Koning Auto komen en daarom moet het ecopark weg. Dat is de enige reden.’ Bart Breugelmans (CD&V: ‘De ligging van het nieuwe park is gunstig voor de mensen uit Aartselaar, maar niet voor die van Edegem.’ Verstraeten stelde twee alternatieven voor de parking voor: iets verder op Kattenbroek of tussen Kattenbroek en de velden van Victory.’ Zijn voorstel werd meerderheid tegen oppositie weggestemd.

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten