• 27/05/2024

Bewoners kunnen project indienen om betrokkenheid in Wijk Arsenaal te vergroten

MECHELEN – Met de toekenning van een wijkbudget van 40 000 euro wil Stad Mechelen de betrokkenheid en verbinding in de wijk Arsenaal vergroten. Bewoners kunnen tot eind januari 2024 een projectvoorstel indienen dat past binnen de thema’s ‘inclusiviteit’, ‘meer ontmoeting’ en/of ‘aanblik van de wijk’. Het extern bureau n.o.n.k.e.l. is gestart met een wervende communicatiecampagne en ondersteunt de bewoners in de uitwerking van hun idee tot projectdossier.

In het kader van het relanceplan Vlaamse Veerkracht maakte Bart Somers (Open Vld), Vlaams minister van binnenlands bestuur, in 2022 7,6 miljoen euro vrij voor de realisatie van wijkverbeteringscontracten. PRO Arsenaal in Mechelen was één van de elf geselecteerde projecten. Binnen dit wijkverbeteringscontract gaat Stad Mechelen met de bewoners aan de slag om de sociale cohesie, veiligheid, leefbaarheid en woonkwaliteit te verbeteren en het imago van de wijk op te krikken. Het project loopt van voorjaar 2022 en tot eind 2025.

Rina Rabau Nkandu (Groen, rechts op de foto), schepen van ontmoeting: ‘Binnen dit wijkverbeteringscontract kunnen we rekenen op 40 000 euro. Een aanzienlijk bedrag dat we optimaal gaan inzetten om de buurt samen te brengen. De projecten die hieruit voortkomen zijn door en voor de bewoners. Zij weten immers het beste wat de buurt nodig heeft. Buurtbewoners worden vanaf stap één betrokken in de nieuwe ontwikkelingen. Misschien zagen ze hier de voorbije dagen al verschillende mysterieuze tekeningen opduiken, dit is een actie van het creatief bureau n.o.n.k.e.l om de buurt warm te maken. Samen gaan we voor een verbeterde versie van wijk Arsenaal waar iedereen zich thuis voelt.’

Elke meerderjarige die in wijk Arsenaal woont of actief is binnen een non-profit vereniging of onderwijsinstelling in de wijk kan een idee indienen. Elk idee moet passen binnen één van de volgende thema’s, waarover het wijkbudget wordt verdeeld: inclusief, meer ontmoeting en aanblik van de wijk. Daarnaast moet het een zichtbaar of tastbaar project zijn binnen de wijk Arsenaal. Het idee versterkt het buurtleven, heeft een duurzaam karakter en is klimaat- en milieuvriendelijk waar mogelijk. De aanvrager blijft eigenaar van het idee en kan het zelf uitvoeren, in samenwerking met andere buurtbewoners of Mechelse organisaties.

Om zoveel mogelijk mensen bij het wijkbudget te betrekken en hun ideeën voor de buurt te versterken, doet de stad beroep op de vzw n.o.n.k.e.l. Drie medewerkers van n.o.n.k.e.l zullen de komende maanden rondlopen in de wijk om de bewoners mee op sleeptouw te nemen in het participatietraject. Vorige week verschenen er op verschillende ramen in wijk Arsenaal mysterieuze berichten. Buurtbewoners begonnen erover te praten met elkaar en op sociale media. De geruchtenmolen kwam op gang. De raamdecoraties, gemaakt door n.o.n.k.e.l, kaderen in de lancering van het wijkbudget voor Arsenaal. Vandaag lanceert de stad officieel dit wijkbudget. In oktober volgen er inspiratiemomenten om inwoners samen te brengen en ideeën te laten uitwisselen. In november en december staan er interactieve workshops op het programma waarbij bewoners worden geholpen om hun idee om te zetten in een sterk dossier voor een projectaanvraag om hun dromen te laten uitkomen.

Jan Mellebeek van n.o.n.k.e.l.: ‘We proberen maximaal in te haken op het buurtleven in de wijk. Iedereen moet weten dat dit wijkbudget er is en hoe ze eigen ideeën kunnen indienen. Hiervoor kunnen inwoners rekenen op heel wat ondersteuning maar kunnen ze mekaar ook helpen en ideeën sterker maken. Vanuit n.o.n.k.e.l willen we deze dialoog aanzwengelen. Inspiratie, verwondering en gesprek… daar gaan we voor.’ De deadline voor het indienen van een projectaanvraag is maandag 29 januari 2024. In april 2024 volgt de feestelijke bekendmaking van de goedgekeurde projecten, die meteen nadien met het toegekende budget van start kunnen gaan. Als dit traject een succes blijkt, onderzoekt Stad Mechelen de mogelijkheid om dit wijkbudget ook in de rest van de stad uit te rollen. (EM / Foto Stad Mechelen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten