• 17/07/2024

Bewakingsfirma actief in voetgangerstunnel, ontwerp Catershoflaan klaar

ANTWERPEN – De opdracht van een externe beveiligingsfirma in de Sint-Annatunnel (Voetgangerstunnel) in Antwerpen wordt verdergezet. Lydia Peeters (Open Vld), Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken, keurde de aanvraag hiervoor goed. Peeters: ‘Voor de duizenden Antwerpse pendelaars die dagelijks de Schelde oversteken via de tunnel is dit noodzakelijk.’ Sinds 2018 werkt tunnelbeheerder Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) in de Sint-Annatunnel samen met een beveiligingsfirma om op permanente basis de bewaking en de vlotte doorstroming in de tunnel te kunnen garanderen.

Sinds enige tijd draaien de roltrappen van de Sint-Annatunnel dag en nacht om de tijdelijke onbeschikbaarheid van de liften op te vangen. Door de roltrappen continue te laten draaien, kan de Sint-Annatunnel ook ’s nachts open blijven voor pendelaars. Daarvoor is wel de fysieke aanwezigheid van tunnelpersoneel op de site vereist, zodat bij incidenten meteen ingegrepen kan worden. De historische en beschermde roltrappen kunnen namelijk enkel ter plaatse (her)opgestart worden. Om die extra personeelsinzet mogelijk te maken, doet tunnelbeheerder AWV beroep op een externe beveiligingsfirma. Naast het bemannen van de controlekamer verzorgen de bewakingsagenten ook andere opdrachten waaronder eerstelijnsinterventies bij incidenten, het waken over orde en rust en het in goede banen leiden van de doorstroming bij werken in de tunnel. Bij grote evenementen op linker – of rechteroever (bijvoorbeeld Antwerp Ten Miles) kan de inzet van veiligheidspersoneel flexibel worden verhoogd.

Het district Merksem en water-link, in samenwerking met Aquafin, leggen de Catershoflaan vanaf het Kroonplein tot aan de Lange Bremstraat opnieuw aan. Het definitieve ontwerp van de straat is klaar en werd voorgesteld aan de bewoners. De bewoners van de straat werden vanaf het begin betrokken bij de heraanleg. Ze gaven input via zowel fysieke workshops als digitale momenten. De start van de heraanleg is gepland in 2023.

De Catershoflaan wordt ingericht als een groene en verkeersveilige straat met een nieuw gescheiden rioleringsstelsel. Zone 30 blijft behouden, met verkeersplateaus om die snelheid af te dwingen. Er komt een breed voetpad in betonstraatstenen en het fietspad wordt vernieuwd in asfalt. De nieuwe parkeerstroken worden aangelegd in kasseien met waterdoorlatende voeg en er worden bomen geplant. Ook ter hoogte van de kruispunten zijn plantvakken met bomen voorzien.

De nieuwe groene middenberm krijgt veel verschillende boomsoorten die vanaf de aanplant voor een mooi groen beeld zorgen. Het gras wordt opnieuw ingezaaid met een kruidenrijk grasmengsel en een groot deel van het grasperk zal slechts beperkt worden gemaaid. Dat ‘gewild’ gras verhoogt de biodiversiteit sterk en is dus waardevol voor vogels, bijen, vlinders en andere insecten. Er zijn ook struiken (struweel), een aantal boomstammen en aan de kruispunten is bloemrijke beplanting voorzien. Regenwater van de daken en de straat wordt afgevoerd naar infiltratiekommen in de middenberm. Dat zijn lager gelegen zones waar het regenwater opnieuw in de bodem kan doordringen, wat goed is voor de grondwatertafel tijdens drogere periodes. Twee pleintjes zorgen voor extra doorsteken voor voetgangers en fietsers. Bovendien is er gelegenheid om te zitten en zullen er enkele vuilbakken staan. Tot eind maart staan er twee infoborden in de straat. Meer info: www.merksem.be. (EM / Foto Stad Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten