• 15/07/2024

Bevrijdingsfeesten te volgen op ATV, tentoonstelling reist naar alle districten

ANTWERPEN – Door de huidige coronamaatregelen zullen de Antwerpse Bevrijdingsfeesten het volgend weekend niet in hun traditionele vorm kunnen doorgaan. De stad werkte een alternatief uit: een sfeervol tv-programma op ATV met muziek en reportages, aangevuld met een korte documentairefilm. Bovendien start het MAS vanaf dit weekend met een grote verzamelactie voor objecten uit WOII.

Vijf Vlaamse topartiesten coveren speciaal voor de gelegenheid een lied uit de oorlogsjaren. Ze zingen vanuit de pittoreske setting van kasteel Den Brandt. Ondersteund door een achtkoppige liveband inclusief blazers roepen Stan Van Samang, Bart Kaëll, Gunther Neefs, The Starlings en #LikeMe de tijd van toen helemaal terug op. Tussen de nummers door zijn er korte videofragmenten te zien over historisch belangrijke locaties, en enkele langere speciale reportages. Daarin laten een aantal artiesten zich uitdossen zoals in de jaren ’40 gebruikelijk was, of proeven ze gerechten uit die tijd. Het programma wordt uitgezonden op ATV op zaterdag 5 september om 21 en 23 uur, en op zondag 6 september in de lus van 15u30 tot 18u30.

Bovendien liet de stad een korte documentairefilm maken over de Bevrijding van Antwerpen. Hij toont hoe de vreugde al snel omsloeg in angst voor de bommenterreur, in honger door voedseltekorten en in bezorgdheid over wie nog steeds niet was teruggekeerd uit de kampen. Die komt aanvullend op ‘Antwerpen Bevrijd’ op televisie, en op www.antwerpenherdenkt.be.

Op vrijdagavond 4 september organiseert het MAS een online dubbelinterview met Koen Palinckx en Pieter Serrien over de V-bommenterreur in Antwerpen. Inschrijven kan via https://www.mas.be/nl/activiteit/city-sudden-death-75-jaar-later-0.  Het MAS werkt tevens aan een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog in Antwerpen, die focust op de persoonlijke beleving van alle stadsbewoners in die zware periode. Daarom doet het museum nu een oproep aan alle Antwerpenaren om foto’s en filmpjes, documenten, brieven, dagboeken,… over de oorlog binnen te brengen. Ook herinneringen en verhalen over die objecten of die periode zijn relevant. Het MAS zal al dit erfgoed registreren en mogelijk later gebruiken in de expo (in 2023) of permanent bewaren als het om een schenking gaat.

De aftrap van deze verzamelactie wordt gegeven op de zondag van het Bevrijdingsweekend, 6 september, in het MAS zelf. Dan kunnen mensen langskomen met hun oorlogsobjecten, weliswaar enkel na het maken van een afspraak per mail via mas@antwerpen.be of telefonisch op 03 338 44 00 (van dinsdag tot en met zondag, van 10 tot 17 uur).

Nadien reist het MAS-team mee met de expo ‘Vreugde en verdriet’ van het Vredescentrum, die in een pop-upversie een jaar lang alle districten aandoet. Ze start in Ekeren en eindigt in  Hoboken, waarbij het MAS vanaf oktober telkens registratiedagen organiseert. Ook op die dagen kan iedereen zijn oorlogserfgoed komen tonen en toelichten. Bij deze pop-upexpo ’ hoort ook een gratis aanbod herinneringseducatie voor alle Antwerpse scholen. Alle info op www.vredescentrum.be.

Dit is het programma van de tentoonstelling: zondag 6 september: MAS Antwerpen, oktober: Bibliotheek Driehoek Ekeren, november: districtshuis Wilrijk, december-januari 2021: Maagdenhuis Antwerpen; februari 2021: districtshuis Deurne, maart 2021: districtshuis Merksem, april 2021 Berendrecht-Zandvliet-Lillo, mei 2021 Bibliotheek Vrede Borgerhout, juni: Berchem en september: Hoboken.  (EM / Foto Vredescentrum)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten