• 24/06/2024

Bevlaggingsproject vormt aanloop naar Lierse Ommegang van begin oktober

LIER – Op zondagen 2 en 9 oktober trekt de Lierse Ommegang door de stad. Een kilometerslange stoet laveert op beide namiddagen met veel kleur en bombarie door de straten. En daar horen vlaggen bij.

De Gezellen van ’t Groot Volk (de organisator van de Ommegang), de Lierse ondernemersvereniging Lier4Business, de Beeldacademie en de stad Lier zetten sinds eind 2021 gezamenlijk hun schouders onder een ambitieus bevlaggingsproject met als centrale doelstelling de stad een zo feestelijk mogelijk uitzicht geven tijdens de Ommegang en daar zoveel mogelijk Lierse identiteit insteken. In tweede instantie draagt een vlaggenverkoop bij aan het budget van de Ommegang. Daarom werd ervoor gekozen om in te zetten op twee soorten vlaggenreeksen: een reeks van 40 unieke handgemaakte vlaggen als verzamelstukken én een straatvlag die zowel de stad als de Lierenaars kunnen uithangen.

Een bevraging naar de identiteit van de Lierenaar zorgde voor de inspiratie waarmee de klassen van Beeldacademie Lier tijdens academiejaar 2021-2022 aan de slag gingen. Volgende elementen kwamen naar voren: het historisch karakter van de stad, het Pallietergevoel, de ligging aan de Nete, de Zimmertoren, de schapenkop, Lierse Vlaaikes, … en niet te vergeten: de Ommegang en de Reuzentrein. Elke klas en maker vulde de opdracht tot ontwerp van een unieke vlag volgens eigen creativiteit en inzicht in. En het resultaat mag er zijn: een reeks van 40 unieke, handgemaakte vlaggen die te bekijken zijn in de Beeldacademie zelf en op https://beeldacademielier.be/bevlagging/!

De helft van deze vlaggen wordt geveild tijdens een event op donderdag 22 september in de Jezuïetenkerk. Presentator is Lucas Van den Eynde, veilingmeester wordt  Peter Bernaerts. De opbrengsten van de veiling helpen de kosten van de Ommegang te dragen. Inschrijven doe je op www.lier.be/inschrijven-veiling-vlaggen-ommegang. Er zijn ook VIP-arrangementen. Schrijf je hiervoor in via louisemarie.vanroy@beeldacademielier.be.  De andere twintig unieke vlaggen worden via sponsorpakketten verdeeld onder Lierse ondernemers, een selectie vlaggen zal meegedragen worden tijdens beide Ommegangen.

Burgemeester Rik Verwaest (N-VA): ‘Naast de vlaggen ontwierpen de leerlingen van de klas digitale kunst een reeks vlaggen geïnspireerd door de typische Lierse identiteitskenmerken. Meer dan 1 960 inwoners stemden mee. De blauwe vlag met schapenkop, Zimmertoren en reus Goliath van ontwerpster Chris Dewals uit Leest kreeg 47 procent van de stemmen.’  Het winnend ontwerp werd gedrukt op 1 150 exemplaren: 150 horizontale vlaggen voor de straatoverspanningen en 1 000 verticale exemplaren als verkoopsproduct. De vlaggen kosten twaalf euro, en zijn vanaf nu te koop in het stadskantoor (Paradeplein 2), bij  Visit Lier (stadhuis, Grote Markt 58), bib De Fé (K. Mercierplein), Podiumacademie Lier (Gasthuisvest 50), Beeldacademie Lier (Koepoortstraat 1), CC De Mol (Aarschotsesteenweg 3) en dienstencentrum De Waaier (Dorpsstraat 111, Koningshooikt). Daarnaast trekken ook de Lierse jeugdverenigingen op pad in het stadscentrum om de vlag deur-aan-deur te verkopen. Op zaterdag 3 september kan je ook terecht aan het verkoopstandje op de markt. De straatoverspanningsvlaggen verschijnen de komende dagen in de Antwerpsestraat, Kartuizersvest, Rechtestraat, Eikelstraat, Kolveniersvest, en Berlaarsestraat. Op vraag van de buurtbewoners werd er in de Lisperstraat gekozen om een reeks handgemaakte vlaggen uit 1965 in al hun glorie te herstellen en op te hangen in de straat.  (EM / Foto Stad Lier)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten