• 05/11/2024

Beurs voor kinderspullen in Wilrijk, openluchtexpo rond V-bom op het Zuid

WILRIJK – In oktober vinden overal in Vlaanderen feestelijke activiteiten plaats naar aanleiding van 100 jaar Gezinsbond. Ook Gezinsbond Wilrijk neemt deel aan de feestmaand.

Nu zondag 17 oktober organiseert men van 14 uur tot 16u30 een tweedehandsbeurs voor kinderspullen in Zaal Rozenkrans, Heistraat 390.  Gezinnen bieden via een tafelverkoop hun kinderspullen te koop aan, aan aankomende ouders en grootouders. Dat is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Spullen die vaak slechts voor een korte periode worden gebruikt, krijgen een nieuw leven. Op die manier steunen gezinnen andere gezinnen, wat perfect past binnen de missie van de Gezinsbond. Naast de verkoop, is er heel wat animatie voorzien voor de kinderen: kindergrime, gekke kapsels en een fotoshoot met verkleedkleren. Voor de aanwezigen organiseert men een quiz waarmee onder meer  een gratis lidmaatschap van de Gezinsbond gewonnen kan worden. De belangstelling bij de verkopers was alleszins groot. De 30 plaatsen zijn al een tijd uitverkocht.

Nog tot donderdag 28 oktober vind je aan de Schildersstraat, naast het KMSKA ter hoogte van de herdenkingssteen, een openluchtexpo die de eerste inslag van een V-bom op de stad herdenkt, 77 jaar geleden. De tentoonstelling bevat foto’s die nooit eerder vertoond werden.

Antwerpen werd vanaf 4 september 1944 bevrijd van de Duitse bezetter, maar was nog lang niet veilig. Hitler besliste om de stad met zijn ‘vergeldingswapens’, de vliegende bommen, te bestoken. De eerste van die V-bommen, een veertien meter lange V2, kwam op 13 oktober rond kwart voor tien ’s ochtends terecht op de hoek van de Schildersstraat en de Karel Rogierstraat, vlak bij het KMSKA. 32 mensen kwamen daarbij om, 46 anderen raakten gewond. Bij de inslag werden vijftien huizen vernield en 500 gebouwen in de buurt beschadigd. De impact was dus enorm.

Burgemeester Bart De Wever (N-VA): ‘Vandaag mochten we één van de  overlevenden ontvangen, namelijk Louisa Rousselle. Haar vader was op slag dood. We gedenken hem ook, als één van de 19 000 overledenen waarvan we de naam al via het Namenproject Antwerpen op de website Antwerpen Herdenkt ontsloten.’  Recent werd nieuw beeldmateriaal over deze dramatische gebeurtenis teruggevonden. Het zijn wellicht de allereerste foto’s die genomen zijn na de inslag. De stad zette, in samenwerking met de vzw Herdenking 1ste V-bom Antwerpen, een openluchtexpo op met deze nooit vertoonde beelden. De tentoonstelling geeft ook uitleg over de personen die in beeld komen en de diensten en beroepsgroepen die bij de hulpverlening betrokken waren. In de chaos die de explosie veroorzaakte kwamen niet alleen politie en brandweer in actie, maar ook de passieve luchtbescherming, geallieerde soldaten, leden van de weerstand en de jeugdbeweging.

Koen Palinckx, voorzitter van het War Heritage Institute: ‘De foto’s die na al die jaren nu naar boven kwamen, werden waarschijnlijk genomen door een Poolse bevrijder. Vermoedelijk had hij het gevoel iets historisch mee te maken, aangezien hij een vijftiental foto’s maakte op één en dezelfde plek, uitzonderlijk voor die tijd.’ Philip Heylen, voorzitter van de vzw Herdenking 1ste V-bom Antwerpen: ‘Ik ben blij dat sinds de oprichting van onze vereniging, bijna twintig jaar geleden, de aandacht voor zowel de burgerslachtoffers door de V-bommen als voor de vele gevangenen van het concentratiekamp Dora, is toegenomen.’ (EM / Foto: de Durletstraat – FelixArchief)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten