• 27/05/2024

Betoverend Hombeek is zevende wandellus in stad Mechelen

MECHELEN – Betoverend Hombeek’ is de zevende wandellus op twee jaar tijd die Regionaal Landschap Rivierenland ontwikkelde in opdracht van Stad Mechelen ter versterking en bekendmaking van de trage wegen in Mechelen.

Deze bewegwijzerde wandeling van twaalf kilometer gidst wandelaars door de prachtige natuur- en landbouwlandschappen van Hombeek en Zemst en laat hen kennismaken met waardevol erfgoed.

Het avontuur begint op het verkeersvrije dorpsplein van Hombeek, waar de neoromaanse Sint-Martinuskerk als blikvanger pronkt.

Terwijl je over schilderachtige veldwegen kuiert, omringt het landbouwlandschap je met historische hoeves en rustgevende natuur.

Hier voelen akkervogels, zoals de wulp, de veldleeuwerik en de kievit zich helemaal thuis. Maar let op, als je bij kasteel Expoel komt, onthoud dan dat de naam is geboren uit het verhaal van een boze heks die hier aan de poel woonde.

Patrick Princen (Groen), schepen van natuur- en groenontwikkeling, onthulde vanochtend  samen met de mensen van Regionaal Landschap Rivierenland en een groep wandelaars het startbord van de nieuwe wandellus officieel aan het dorpshuis van Hombeek.

Dit was meteen een mooie gelegenheid om op deze Dag van de Trage Weg de trage wegen van Mechelen in de kijker te zetten.

Centraal gelegen in Regionaal Landschap Rivierenland is Mechelen, als historische kunststad, een poort naar de mooiste natuurplekjes van de streek.

De open ruimte wordt er gekenmerkt door groene valleigebieden, bossen, landbouw en nieuwe fiets- en wandelpaden.

De  rivieren Rupel, Nete, Zenne en Dijle en het kanaal Leuven-Dijle dringen ver door tot in het bebouwd gebied en vormen belangrijke ecologische en recreatieve verbindingen.

Tijdens deze nieuwe wandeling kan je je laten betoveren door Hombeek, een charmant Zennedorp, met zowel natuurpracht als waardevol erfgoed.

Geen regio zo divers als deze van Beneden-Dijle, het Waverwoud en de Groentestreek. Weidelandschappen, loofbossen en stuifduinen wisselen elkaar in sneltempo af.

Bezoek heel uiteenlopende natuurgebieden zoals het Mechels Broek, Cassenbroek, Mispeldonk, Pikhakendonk, de Hondsbossen, de Gasthuisbossen en de Brede Zijpe.

Naast natuurpracht herbergt wandelgebied Rivierenland ook heel wat bijzonder cultureel erfgoed langsheen haar groenblauwe wandelwegen: de gotische Sint-Martinuskerk in Rijmenam, de Krankhoeve, de Mispeldonkhoeve, de Blijdenberghoeve en het kasteel van Zellaer, het groentemuseum ‘t GROM, het eeuwenoude samenspel van natuur, landschapsinrichting en bouwkunst in het domein Roosendael en de art nouveau wintertuin van het Ursulineninstituut met zijn feeërieke licht- en kleurenspel. (EM / Foto Regionaal Landschap Rivierenland)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten