• 18/05/2024

Beter Kruispunt markeerde bomen, nieuw parcours voor Urban Trail

WILRIJK – Recent werden de plannen van Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) bekendgemaakt voor de heraanleg van het kruispunt van de R11 met de Prins Boudewijnlaan in Wilrijk. In dit voorstel verdwijnt 10 000 vierkante meter groen (de oppervlakte van twee voetbalvelden) en worden meer dan 200 volwassen bomen gekapt. Een aanzienlijk deel van de berm langs de R11 en Prins Boudewijnlaan verdwijnt ten voordele van bijkomende rijstroken en verharding.

Actiegroep Beter Kruispunt (een bewonersgroep gesteund door lokale verenigingen) staat achter het initiatief om dit verkeersplein veiliger te maken en de verschillende verkeersstromen te stroomlijnen. Jan Corens: ‘Voorwaarde is echter wel dat dit gebeurt met respect voor de omliggende woonwijken en het nu al schaarse groen in de omgeving. Het plan dat nu voorligt, focust echter vooral op vlot autoverkeer en het conflictvrij maken van het kruispunt voor de zachte weggebruiker. Respect voor het omliggende groen en omwonenden is echter ver te zoeken.’

‘De groene long en geluidsbarrière die de oude spoorwegberm vormt, dreigt samen met een deel van de fauna en flora te verdwijnen. Van de voor mentale en fysieke gezondheid zo belangrijke ruimte gaat wederom een aanzienlijk stuk verloren. Wij pleiten voor leefbare woonwijken, behoud van het bestaande groen en parkgebied, behoud van de bestaande berm, een veilig kruispunt en een door de buurt gedragen oplossing die in dialoog tot stand gekomen is.’

Beter Kruispunt lanceerde een online petitie op AVAAZ waar op enkele dagen tijd al meer dan 500 mensen hun steun verleenden. De petitie is hier te raadplegen. Vandaag voerde Beter Kruispunt actie: ‘Geen bomen vellen – want bomen tellen!’. Zij markeerden de bomen die in het huidige plan van AWV gekapt zullen worden.

Op zondag 19 november vindt de tiende editie van de Liantis Urban Trail Antwerp plaats. De deelnemers doorkruisen op een zeven of twaalf kilometer lang parcours opnieuw de stad en lopen langs of dwars door een aantal historische of markante gebouwen. Dit jaar staan het PIVA en het Wezenbergbad al zeker op het programma. Voor de tiende verjaardag worden meer dan ooit locaties aangedaan waar nog nooit eerder door gelopen werd. Meer locaties worden binnenkort onthuld. Inschrijven voor de Liantis Urban Trail Antwerp 2023 kan vanaf nu.

Start en finish van de tiende editie van de Liantis Urban Trail Antwerp bevinden zich in het PIVA, in de Desguinlei. De deelnemers aan de Liantis Urban Trail Antwerp lopen meteen na de start, die tussen 9 uur en 11.20 uur in acht startwaves gegeven wordt, langs de slagerij en bakkerij van het PIVA. Vervolgens brengen ze een bezoekje aan de slagers- en bakkerswinkel. Op de terugweg, kort voor de finish, loopt het parcours ook nog dwars door de pas gerenoveerde keukens.

 Luk Lemmens (N-VA), gedeputeerde voor het Provinciaal Onderwijs Antwerpen: ‘We merken dat onze grote keukens, verbruikerszalen, bakkerij- en slagerijruimtes met al hun potten, messen, ovens en keuken- en bakmachines steevast tot de verbeelding van bezoekers spreken. Deze keer wordt er eens niet door onze leerlingen en cursisten van inspanning gezweet.’ Een tweede gebouw met een lange geschiedenis dat op 19 november op de route ligt, is Olympisch zwemcentrum Wezenberg. Een primeur, want het is de eerste keer dat de Liantis Urban Trail door het alombekende zwembad loopt. Peter Wouters (N-VA), schepen van sport: ‘We gaan nog niet alle geheimen prijsgeven, maar we verklappen al wel dat we in de front- en backstage van de Wezenberg duiken. Voor die unieke passage zullen we het plaatselijke loopverbod hoogst uitzonderlijk en tijdelijk opheffen.’ Info en inschrijven hier / (EM / Foto Beter Kruispunt)

https://antwerpurbantrail.be/videos/

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten