• 25/02/2024

Beste resultaat tot nu toe voor Linda Le Bon: vijfde in Super Combiné

BRASSCHAAT – Linda Le Bon, geboren in Wilrijk en nadien verhuisd naar Brasschaat en vervolgens Oostenrijk, en voorskiër Ulla Gilot behaalden met een vijfde plek in de Super Combiné zonet hun beste resultaat tot nu toe op de Paralympische  Spelen in Beijinjg.

De Slovaakse Farkasova pakte goud, de Chinese Daqing Zhu volgde op minder dan een seconde. Het brons gaat naar de Britse Fitzpatrick. Le Bon eindigde met een achterstand van bijna vijftien seconden.

Het was vandaag de derde opeenvolgende competitiedag voor de alpineskiërs in Yanqing. Hoewel de Super Combiné normaal pas morgen op het programma stond, om de atleten wat rust te gunnen na de afdaling en Super G van afgelopen weekend, werd deze derde discipline wegens de warme weersomstandigheden met een dag vervroegd.

De Super Combiné bestaat uit twee proeven: een Super-G (snelheidsnummer) gevolgd door één slalomrun (technisch nummer).  Na afloop van een goede Super-G stonden Linda Le Bon en Ulla Gilot op een zesde plek in de tussenstand.

Le Bon: ‘ Ik ben ervan overtuigd dat we deze ochtend een betere wedstrijd hebben geskied dan de dagen voordien, hoewel het opnieuw een moeilijk parcours was.’

Begin deze namiddag stond in Beijing met de slalom een, voor de atleten met een visuele beperking, extra uitdagend parcours op het programma.

Le Bon: ‘Het parcours bevatte verschillende dubbele, drie- en zelfs viervoudige poortjes, hetgeen ik gezien mijn beperking niet al te graag heb.’

‘De slalom is de discipline die mij het minste ligt, maar ik heb alles gegeven om geen fouten te maken.’

Het ‘vechten en volhouden’ wierp zijn vruchten af, want het duo kon een plaatsje goedmaken en eindigde zo op een  vijfde plek.

Nu, één en ander dient wel gerelativeerd te worden. Net zoals in de vorige disciplines eindigde het Belgisch duo wel als laatste wanneer we enkel rekening houden met de skiërs die de wedstrijd beëindigden. In de Super Combiné vielen vier deelneemsters uit.

Toch verdient de prestatie van Linda Le Bon alle respect.  Zij lijdt aan maculadegeneratie. Le Bon: ‘Meestal is dat een ziekte die zich manifesteert bij 65+-ers. Ik kreeg ze negen jaar geleden al en sinds 2015 is het serieus erger geworden. Links ben ik volledig blind en ik zie nog vijf procent uit mijn rechteroog. Ik heb al met verschillende professoren overleg gepleegd maar niemand durft zich echt uit te spreken oer mijn toekomst.’

Linda Le Bon en Ulla Gilot krijgen nu drie dagen rust (tenzij de weersomstandigheden het programma omgooien). Op vrijdag 11 maart staat de reuzenslalom op het programma.

Edwin MARIËN

Foto Paralympic Team Belgium

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten