• 24/05/2024

Berlinda Vervloet ontwerpt monument van ‘De hond van Wiekvorst’

HEIST-OP-DEN-BERG – De Academie Beeldende en Toegepaste Kunsten van Heist-op-den-Berg zet de schouders onder de realisatie van een monument in de dorpskom van Wiekevorst. Centraal staat het oude versje: ‘Hedde deust, goa noa Wiekeveust, der is doa een honneke en da pist in a monneke’. Een versje dat vele inwoners vast en zeker kennen.

De studenten vierde graad en specialisatie ‘Beeldhouwen en ruimtelijke kunst’ mochten hun creatieve ideeën voorstellen onder de vorm van maquettes en schaalmodellen. Inwoners uit Wiekevorst kozen een winnaar. Die werd vanmiddag bekend gemaakt.

De Academie Beeldende en Toegepaste Kunsten en in het bijzonder het atelier ‘Beeldhouwen en ruimtelijke kunst’ hebben in het verleden hun schouders onder diverse publieke projecten gezet. De restauratie van de vuurpotten/urnen van de kerk in Schriek, van beelden uit andere kerken, van de Swaenepomp en het gemeenschapsproject ‘het kopje’ in Ten Kerselaere/Emmaüs zijn enkele voorbeelden.

De academie neemt die rol opnieuw op bij de realisatie van een monument in de dorpskom van Wiekevorst, meer bepaald aan de kerk.

De studenten vierde graad en specialisatie ‘Beeldhouwen en ruimtelijke kunst’ ontwierpen maquettes en schaalmodellen naar eigen idee en uitvoering. Zoals bij alle voorgaande projecten vertrok de academie vanuit een breed gedragen visie en een open communicatie met opdrachtgever en publiek. Daarom bespraken ze het initiatief vooraf uitvoerig met het lokale bestuur en werken ze samen met team Ruimtelijke Ordening.

De inwoners van Wiekevorst kozen het winnende ontwerp. Tijdens de boekenbeurs stelde de academie negen maquettes tentoon en konden de bezoekers hun stemformulier in de bus droppen. Nadien verhuisde die tentoonstelling naar het lokale woonzorgcentrum zodat de inwoners daar ook konden stemmen.  Het monument krijgt zo een plaats vanuit Wiekevorst en voor Wiekevorst.

Het ontwerp van Berlinda Vervloet (zie foto) kwam als winnaar uit de bus. Ze voelde zich aangesproken door het ludieke karakter en de humor. Bovendien was het versje haar niet onbekend, omdat haar moeder – uit Wiekevorst afkomstig – het vaak opzegde. In haar kinderlijke fantasie dacht Berlinda dat je bij het hondje kon bestellen wat je graag wou drinken. Door dat te vereeuwigen, blijft die jeugdherinnering bestaan.

Berlinda maakte eerst twee andere hondjes met haar eigen hond als model. Maar toen ze in gezinsverband wat zaten te brainstormen over het ontwerp, kwam ze op het idee van het verkozen beeldje. Daarin staat het hondje of de puppy voor jeugdigheid en ondeugendheid. Zo beeldt het met een knipoogje het surrealistisch versje op een speels manier uit. Het hoofd dat uit de grond komt, staat voor mensen die geboren en getogen zijn in Wiekevorst met een grote liefde voor onze bevriende viervoeters. De realisatie van het monument is gepland tegen september 2022. Een hele groep van bereidwillige studenten staat ervoor in. De leerkracht werkt uiteraard ook mee en begeleidt het hele traject. Afhankelijk van het ontwerp, formaat, vorm, uitstraling, kiezen ze de materialen voor de uitvoering. (EM / Foto Gemeente Heist-op-den-Berg)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten