Berlaar en Nijlen strijden tegen hondenpoep op de stoep

 Berlaar en Nijlen strijden tegen hondenpoep op de stoep

BERLAAR/NIJLEN – De lokale besturen van Berlaar en Nijlen slaan samen met politiezone Berlaar-Nijlen de handen in elkaar om de problematiek rond hondenpoep aan te pakken. Er volgen strenge controles, met boetes voor wandelaars met honden die geen poepzakjes bij zich hebben, en een beloning voor degenen die het wel goed doen.

“Nog te vaak komen we in bermen, op de stoep en op straat hondenpoep tegen,” verduidelijkt schepen van Leefmilieu Ann Van Loock (CD&V). “Dat is voor veel mensen een bron van ergernis. Niemand wil een hoopje op zijn stoep zien liggen of aan zijn schoen voelen kleven. Nochtans kan deze overlast makkelijk voorkomen worden door tijdens een wandeling met je viervoeter meteen je verantwoordelijkheid te nemen en de uitwerpselen met een poepzakje te verwijderen.”

Om de openbare ruimte schoon te houden, ben je bij een wandeling met je hond verplicht om een plastic zakje mee te nemen. Het GAS-reglement bepaalt ook dat de begeleider van de hond de hondenpoep onmiddellijk moet opruimen. De gevulde zakjes moeten daarna ook in de hondenpoepbakjes terechtkomen en niet in de natuur: kakje, zakje en dan in het bakje.

“Sommige buurten blijven echter kampen met een hardnekkige plaag. Daarom zetten we de komende weken in op nog meer controles. Wie zich aan de regels houdt, ontvangt een leuke beloning. Wie niet in orde is, krijgt een boete. Zorg er dus voor dat je goed voorbereid op wandeling vertrekt.”

Honden aan de lijn, dat vinden ook koeien fijn!

Naast de overlast die hondenpoep veroorzaakt, kan het ook leiden tot ernstige gezondheidsproblemen bij koeien. Je hond laat rondlopen op het platteland lijkt onschuldig, maar kan drastische gevolgen hebben voor koeien die in de weiden staan te grazen. Als een hond zijn uitwerpselen daar achterlaat en deze zijn besmet met Neospora, vormt dit een gezondheidsrisico voor koeien, geiten en schapen.

Neospora is een parasiet die de belangrijkste oorzaak van abortus bij koeien vormt. Indien drachtige dieren besmet raken, kan dit leiden tot vroeggeboorten, misvormingen of verwerping. Preventie is belangrijk, want er bestaat geen geneesmiddel tegen de ziekte.

Honden spelen een belangrijke rol bij de overdracht van Neospora, want zij zijn de eindgastheer. Honden hebben zelf geen hinder van de parasiet, maar kunnen wel andere dieren besmetten. Daarom is het belangrijk dat honden niet door weiden lopen. Ook weiden zonder koeien vormen een besmettingsbron als er hondenuitwerpselen liggen. Het weidegras wordt gemaaid en dient als voer voor koeien.

Foto’s Kris Martlé

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten

Antwerps Persbureau

GRATIS
BEKIJK