Berlaar bouwt aan duurzame toekomst met Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP)
- Berlaar
- Ronny Mullens
- 21/04/2025

BERLAAR – Het lokaal bestuur van Berlaar heeft de nieuwste versie van het Lokaal Energie- en Klimaatpact voorgesteld. Hiermee toont het gemeentebestuur haar betrokkenheid om concrete stappen te blijven zetten richting een duurzame toekomst.
“Als lokaal bestuur hebben we een voorbeeldfunctie op het gebied van duurzaamheid en klimaatadaptatie,” verduidelijkt schepen van Leefmilieu Ann Van Loock (CD&V). “Daarom stellen we ons doelstellingen die we door acties in verschillende domeinen tegen 2030 proberen te behalen. Het Lokaal Energie- en Klimaatpact monitort de resultaten van die acties. Met de update van april 2025 lichten we graag toe welke stappen we al gezet hebben en waar we de komende jaren verder op willen inzetten.”
Vergroening, verrijk je wijk, (deel)mobiliteit en water- en droogteproblematiek
Naast een aantal algemene maatregelen richt het Berlaarse LEKP zich op vier speerpunten of thema’s: vergroening, verrijk je wijk, (deel)mobiliteit en droogteproblematiek.
“De maatregelen binnen die vier thema’s kunnen nauw met elkaar verbonden zijn. Zo zetten we al enige tijd in op vergroening door één extra boom en 0,5 meter extra haag- of geveltuinbeplanting per inwoner te willen realiseren. Deze zaken hebben vanzelfsprekend ook een grote invloed op de waterhuishouding. Tijdens de vorige legislatuur werden er al 12.000 extra bomen geplaatst, waarvan een deel inderdaad in bossen is aangeplant. We blijven daarom ook de komende jaren focussen op een ruime verspreiding van nieuwe bomen en hebben via acties zoals Behaag het Landschap al meer dan de helft van de nieuwe haag- en geveltuinbeplanting gestimuleerd.”
Daarnaast wil Berlaar ervoor zorgen dat alle voorzieningen vlot en duurzaam bereikbaar zijn. Moderne fietsinfrastructuur moet iedereen uitnodigen om sneller de fiets te nemen. Berlaar streeft daarom naar
12.061 extra meter fietspad, een meter per inwoner, waarvan er intussen al 8.462 meter is aangelegd. “Comfortabel kunnen fietsen is iets wat we allemaal belangrijk vinden en het verhoogt onze levenskwaliteit. Het past ook perfect in ons landelijke karakter. Ook dit is iets waar we blijven op inzetten.”
Verrijk je wijk: kiezen voor slimme vergroening
Samen met IGEMO wil het bestuur ten slotte de renovatiegraad in Berlaar verhogen. Inwoners kunnen daarvoor rekenen op begeleiding van een renovatiecoach. Aangezien het woningbestand in de gemeente voornamelijk uit vrijstaande eengezinswoningen bestaat, zijn collectieve renovaties vaak minder interessant.
“Toch hebben we in de wijk Vinkenhof zo’n collectieve renovatie kunnen opstarten, waarbij via een Europees project 52 woningen energetisch geoptimaliseerd zijn. Vanaf april breiden we daar ook een vervolg aan door slim te vergroenen en een aantal onnodige verhardingen in de wijk weg te nemen. Op die manier zetten we stappen naar een betere waterdoorlaatbaarheid, verhogen we de kwaliteit van de leefomgeving en verrijken we de wijk.”
De resultaten tonen aan dat Berlaar actief aan de klimaatuitdagingen werkt. “We bieden zelf het hoofd aan bepaalde uitdagingen, maar kunnen de doelstellingen niet behalen zonder hulp van onze inwoners. Met acties zoals groepsaankopen, de mogelijkheid om deel te nemen aan een energiecoöperatie of de aankoop van deelwagens en -fietsen willen we hen inspireren en motiveren, maar we vragen vooral ook om zaken die je zelf onderneemt te blijven doorgeven via groenblauwpeil.be.”
Foto’s gemeente Berlaar