• 24/06/2024

Berchem eert Ann Christy met gedenkbordje maar dit is nog maar een begin

BERCHEM – Vanmiddag onthulde het district Berchem een gedenkbordje ter ere van Ann Christy. Dit naamplaatje werd bevestigd aan de woning in de Jennevalstraat 18 waar de zangeres tot in 1967 heeft gewoond.

Het idee kwam van Luk Ferdinand (rechts op de foto), die zelf al negen jaar in Merksem woont. ‘Ik ben een bewonderaar van Ann Christy maar geen fan. Een fan heeft alle CD’s, alle fotoboeken. Ik niet, maar ik ben een bewonderaar van haar werk, net zoals ik een bewonderaar ben van Jacques Brel. Er bestaan trouwens foto’s van Ann Christy en Brel samen. Tijdens corona – toen we met zijn allen binnen moesten zitten – ben ik begonnen met heel mijn CD-collectie opnieuw te beluisteren. Zo kwam ik bij haar terecht.’

‘Ik heb altijd een passie gehad voor muziek. Ann Christy heeft mij aangezet om naar de rest van het Nederlandstalige oeuvre te luisteren. De uitzending van Belpop – die nu nog altijd te bekijken is via Youtube – over het leven van Ann Christy heeft me heel hard ontroerd. Zij heeft heel veel tegenslag gekend en werd ook slecht begeleid tijdens haar carrière waardoor ze bijvoorbeeld nooit in Franstalig België of Frankrijk is doorgebroken.’

‘Mijn kinderen wonen in Asse. Dat is niet ver van Meise, waar Ann Christy de laatste jaren van haar leven heeft gewoond. Ik had gelezen dat er een Ann Christy-plein was maar toen ik ging kijken was ik heel hard ontgoocheld. Het is niet officieel en bovendien was het volledig verwaarloosd. Ik ben ook haar graf gaan opzoeken (Ann Christy overleed in 1986) maar ook dat was amper te vinden.’

‘Met een aantal bekende Belgen – waaronder Eddy Merckx en Jo Vally – heb ik een verzoekschrift ingediend om haar ereburger van de gemeente te maken. Nu ben ik ook blij te mogen vernemen dat er binnenkort een Ann Christy-plein zal komen.’

‘Ik dacht: wat mogelijk is in Meise moet ook in Antwerpen of Berchem kunnen. In oktober vorig jaar diende ik dan ook een verzoekschrift in om een gedenkbordje aan te brengen. Ik werd daarin gesteund door onder meer Warre Borgmans, Axl Peleman, Eline De Munck en Sylvie De Bie. Het doet me plezier dat Ann Christy een blijvende herinnering in Berchem krijgt. Ik wil ook van  harte de bewoners van het pand hiervoor bedanken.’

Op het plakkaatje staat de tekst ‘Ann Christy: ‘Hier (en op  nummer 26) woonde zij. Zij was één van onze grootste zangeressen. Bekende liedjes : Gelukkig zijn – Dag Vreemde Man – De Roos – Windekind.’ De familie Leenaerts (de echte naam van de zangeres) woonde eerst in het andere pand – dat ondertussen werd afgebroken  om nadien te verhuizen naar nummer 18. In het totaal woonde zij 22 jaar in Berchem.

Districtburgemeester Evi Van der Planken (N-VA): ‘Het is belangrijk dat we een grote Vlaamse zangeres als Ann Christy op een gepaste manier herdenken. Toen Luk zijn idee indiende heeft de districtstraad er dan ook meteen mee ingestemd. Het is ook een mooie attentie voor deze buurt. Veel bewoners weten wellicht niet dat Ann Christy er heeft gewoond. Bovendien is dit nog maar een begin. Als verwijzing naar één van haar bekendste liedjes onderzoeken we verder hoe we ‘de roos’ een prominente plaats in de wijk Vijfhoek kunnen geven.’

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten