• 23/06/2024

Ben Weyts trekt erkenning van drie dierenzaken uit onze provincie in

DUFFEL – Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister voor dierenwelzijn heeft de erkenning van drie dierenzaken in onze provincie ingetrokken. Het gaat om de dierenhandelszaak Vekemans Watervogels in Duffel, handelskwekerij Meerle Dogs en Puppy Paradise, beiden van dezelfde eigenaar in Meerle.

Bij Vekemans Watervogels aan de Waarloossteenweg in Duffel werden dieren onder meer op een te kleine oppervlakte gehouden en niet altijd voorzien van voldoende drinkwater. Naar aanleiding van meerdere controles stelde de Inspectiedienst Dierenwelzijn meerdere overtredingen vast tegen de dierenwelzijnswet, het Kennelbesluit en het Besluit van de Vlaamse Regering over het welzijn van in gevangenschap gehouden roofvogels.

De controle volgde op eerdere controles waarbij maatregelen opgelegd, maar niet nageleefd werden. Zo werden onder meer kippen en konijnen op een te kleine oppervlakte gehuisvest. Op het buitenterrein waar zo’n 300 zwanen, eenden, duiven, pauwen en ibissen verblijven, is geen schuilhok of beplanting aanwezig. Eerder opgelegde maatregelen werden bovendien niet nageleefd.

Ook bij Meerle Dogs aan Voort in Meerle werden honden op een te kleine oppervlakte gehuisvest. Er bevonden zich niet-geïdentificeerde en niet-geregistreerde honden afkomstig uit het buitenland. De erkenning van de eigenaar werd eerder al ingetrokken voor de periode van één jaar.

De opgelegde minimumnormen op vlak van huisvesting werden niet gerespecteerd, waardoor de honden op een te kleine oppervlakte verbleven. Ook werden de quarantaineregels niet gerespecteerd. Daarnaast bevonden zich in de handelszaak ook niet-geïdentificeerde en niet-geregistreerde honden, afkomstig uit het buitenland. 65 pups zonder identificatie, waarvan de oorsprong niet gekend is, werden in beslag genomen en overgebracht naar een dierenasiel.

Bij Puppy Paradise, gevestigd op hetzelfde adres als Meerle Dogs, was de toestand niet anders. Zo werd de wettelijk vastgelegde quarantaineperiode voor hondenpups niet gerespecteerd. Bovendien werden ook zieke, niet-geïdentificeerde en niet-geregistreerde dieren verhandeld. Dieren met duidelijke ziektesymptomen bevonden zich in de verkoopruimte, net als dieren die niet werden geregistreerd. Verder kon de herkomst van niet alle honden nagegaan worden. Daarbij komt dat Puppy Paradise ook niet in orde bleek met meerdere administratieve verplichtingen.

Bovenop de intrekking van de erkenning, wordt het de zaakvoerders verboden om de komende twee jaar een nieuwe erkenning in te dienen. De dierenhandelszaken krijgen tot dinsdag 15 november de tijd om de dieren te verkopen.

Weyts: ‘Wie dieren niet goed kan huisvesten en verzorgen, kan ook geen dieren houden. In Vlaanderen geven we, terecht, meer aandacht aan het welzijn van dieren. Dankzij de waakzaamheid van onze Inspectiedienst en van lokale politie slagen we erin in te grijpen waar nodig.’ (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten