• 20/04/2024

Ben Weyts steekt stokje voor heropening van Hoeve Hoogland in Kasterlee

KASTERLEE – Ben Weyts (N-VA, zie foto), Vlaams minister van Dierenwelzijn, houdt de heropening tegen van de vroegere ‘Hoeve Hoogland’ (ook bekend als ‘Felicanis’) uit Kasterlee. Een nieuwe erkenningsaanvraag ingediend door de echtgenote van de eigenaar stuit op een njet bij de minister.

Eerder was er ook al een aanvraag via een ander familielid. Weyts plaatst dierenwelzijn echter boven commerciële belangen.

Bij verschillende controles de afgelopen jaren werden ernstige problemen vastgesteld, waarna de handelskwekerij in oktober van vorig jaar moest sluiten. Het parket voert momenteel ook nog een strafrechtelijk onderzoek.

Weyts: ‘We gaan geen risico’s nemen als er dierenlevens op het spel staan. Het is niet omdat je op papier een nieuwe uitbater aanstelt dat alle problemen van de baan zijn. We kunnen deze nieuwe weigering goed motiveren.’

Het Antwerpse gerecht en de federale politie vielen in oktober 2022 binnen in de twee kennels van Felicanis (Hoeve Hoogland) in Tielen en Kasterlee, in een onderzoek naar inbreuken op de dierenwelzijnswet. Die invallen kwamen er na klachten van misnoegde klanten en van de dierenrechtenorganisatie GAIA.

Volgens GAIA importeerde Hoeve Hoogland op grote schaal jonge pups uit landen als Tsjechië, Hongarije en Bulgarije. De dieren zouden in zeer dieronvriendelijke omstandigheden naar België gebracht worden, met ziektes en sterfgevallen tot gevolg.

Bij de controle waren zo’n 600 honden en 100 katten aanwezig, en de speurders troffen er ook kadavers aan.

Volgens de klachten waren de puppy’s in slechte gezondheid en waren ze afkomstig uit Oost-Europa, terwijl op de website wel de Belgische afkomst van de dieren wordt benadrukt. 

Na de invallen van de federale politie en de inspectiediensten in oktober 2022 richtte de echtgenote van de uitbater van Hoeve Hoogland/Felicanis een nieuwe firma op: Roedel bv.

Weyts trok de intrekking van Hoeve Hoogland / Felicanis in oktober 2023 in, nadat eerder al maatregelen werden opgelegd.  Het parket van Antwerpen is momenteel ook nog met een strafrechtelijk onderzoek bezig.

Weyts steekt nu een stokje voor de heropening van ‘Hoeve Hoogland’ / Felicanis  onder een nieuwe naam. De nieuwe erkenningsaanvraag op naam van de echtgenote van de vroegere uitbater wordt geweigerd.

Eerder werd er ook een ander familielid ingeschakeld in de hoop een nieuwe erkenning te bekomen. Weyts houdt echter voet bij stuk en bezorgt ook de nieuwe aanvragers van de erkenning een gemotiveerde weigering.

Een nieuwe eigenaar op papier wil namelijk niet zeggen dat de problemen plots van de baan zijn. Uit een controle ter plaatse in Kasterlee bleek ook duidelijk dat er nog verschillende problemen blijven bestaan.

Weyts: ‘Ik houd resoluut vast aan het dierenwelzijn. Wanneer iemand zijn erkenning verliest kan het niet de bedoeling zijn dat diens familieleden zonder fundamentele wijzigingen zomaar de zaak kunnen verderzetten. Het dierenwelzijn primeert op het commercieel belang. (EM, Foto N-VA)°

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten