• 15/07/2024

Belpop-Bonanza-wandeling in Wilrijk, Bisschoppenhofpark kreeg opknapbeurt

 WILRIJK – Boogie Boy, Ferre Grignard, 2 Belgen: al deze muziekkleppers hebben een band met Wilrijk. Belpop-kenners Jan Delvaux en Jimmy Dewit brachten de Wilrijkse popgeschiedenis in kaart. Het resultaat is een wandelroute die aanstaande zondag 11 juli gelanceerd wordt.

Wilrijk viert traditioneel het feest van de Vlaamse Gemeenschap met een groot openluchtconcert, maar ook dit jaar maakt de coronapandemie dit onmogelijk. Als alternatief lanceert Wilrijk nu zondag een lokale Belpop Bonanza-wandeling. Muziekkenners Jan Delvaux en Jimmy Dewit grasduinden in hun archieven en haalden een karrevracht weetjes boven die verband houden met Wilrijk.

Het resultaat is een wandel- en fietsroute van ongeveer vijftien kilometer langs onder meer het Steytelinckpark, het Schoonselhof en het Valaar. Ook het Middelheimpark – bekend van Jazz Middelheim – ligt op het traject. Op tien plekken hangen Belpop Bonanza-plakkaatjes met een QR-code. Wie deze scant met een smartphone, wordt getrakteerd op een stukje Wilrijkse Belpop-geschiedenis in woord en beeld.

Jan Delvaux moest alvast niet diep graven in zijn archieven: ‘Wilrijk is een plek waar legendes worden geboren. Letterlijk zelfs, want half musicerend Antwerpen zag er het levenslicht in de kraamkliniek. Wilrijk is – onder meer – Ferre Grignard, Jazz Middelheim, Boogie Boy, ‘Annabel’ van Hans De Booij, Kapitein Winokio en ‘Beats of love’ van Nacht und Nebel. Het is ook de plek waar heel wat sterren begraven liggen. Want begraafplaats Schoonselhof ligt – grotendeels – op grondgebied Wilrijk.’ Hans Ides (CD&V), districtsschepen voor cultuur: ‘Een wandeling in het teken van de Wilrijkse muziekgeschiedenis is onze alternatieve versie van ‘Wilrijk Feest’ dit jaar. Zo combineren we twee erg populaire bezigheden van het voorbije jaar: wandelen (maar dan niet op platgetreden paden) en genieten van muziek (maar dan nog even in een rustig kader).’  De Wilrijkse Belpop Bonanza-wandeling is gratis en staat vanaf zondag 11 juli online op https://www.ccdekern.be/belpopbonanza. Er is ook een geprinte wandelkaart verkrijgbaar aan de balie van het Wilrijkse districtshuis en Bibliotheek Bist (Bist 1).

In januari startten de opfrissingswerken in het Bisschoppenhofpark in Deurne . In die eerste fase nam de groendienst de smalle zone tussen de Gallifortlei en de kleuterschool onder handen. De aanpassingen zijn ondertussen afgerond en bezoekers genieten van de nieuwe aanplantingen en het aangepaste meubilair en infrastructuur.

Door de plantenborders aan de zijkanten en het toevoegen van extra struiken, blijft de ecologische waarde van het groen behouden voor vogels en kleine zoogdieren. De nieuwe plantvakken met vaste planten aan de verbrede ingang in de Deken Jozef De Meusstraat, geven het geheel veel meer kleur en trekken bijen, vlinders en andere insecten aan. De bijen vinden hun weg naar het nieuwe bijenhotel. Aan de kleuterschool ligt er een nieuwe picknickzone met banken en ook op andere plaatsen in het park zijn extra zitbanken geplaatst. In de nieuwe parkweg, tussen de Gallifortlei en de kleuterschool, nam de groendienst de haag onder handen en de gezonde bomen bleven behouden. Tot slot werd er ook een voetbalveldje in kunstgras aangelegd. Gefaseerd, per jaar, pakt de groendienst het hele park aan. De zone rond het kasteel krijgt een nieuw uitzicht in het plantseizoen 2022-2023 (najaar ’22 – voorjaar ’23). (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten