• 21/06/2024

Belle de Gast: de atypische wielrenster die fietst voor de vrede

ANTWERPEN – Peter Wouters (N-VA), schepen voor sport, ontving vanmiddag op het Stadhuis van Antwerpen, Belle de Gast, een Nederlandse (ex-)wielrenster uit Utrecht die vandaag en morgen vanuit Doorn – in de buurt van haar woonplaats – via Antwerpen naar Ieper fietst. Met deze fietstocht, ‘Pedalling for Peace’, genoemd, vraagt ze aandacht voor vrede, vrijheid en gelijkheid, als fundamentele waarden en universele rechten voor elk individu en iedere maatschappij.

De Gast: ‘Het idee is spontaan ontstaan omdat ik als professioneel wielrenster werd gevraagd om een fietstentoonstelling te openen in Huis Doorn, een landgoed waar de Duitse keizer Wilhelm II in de eerste wereldoorlog naartoe vluchtte. Dat was één van de nevenactiviteiten naar aanleiding van de start van de Vuelta in Nederland. Ik heb het in mijn carrière altijd heel leuk gevonden om mijn rol als topsporter iets breder te trekken, een stukje maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en de relatie te leggen met de maatschappij. Vandaar dat ik wel vaker gevraagd wordt voor dit soort dingen. Ik heb bij die opening een verhaal verteld over mijn professionele carrière. Daarbij heb ik de relatie gelegd met cultuur, wat ik daarvoor had gezien als twee losstaande sectoren. Ik kom niet uit een wielergezin maar meer uit een cultuurgezin. De eerste keer dat ik Gent – Wevelgem reed, wist mijn vader niks van die koers, maar hij had wel opgezocht dat de start in Ieper was. Hij zei dat ik er naar het museum moest gaan. Toen heb ik hem moeten duidelijk maken dat dat niet de bedoeling was. Dit geeft aan dat ik heel erg die culturele input heb gehad. Daarna moest ik me zelf het wielrennen eigen maken. Ik heb het altijd heel indrukwekkend gevonden om door Vlaanderen te rijden en was me meer dan anderen bewust waar ik was. Tijdens zo’n koers rij je in het peloton. Dan zie je in de verte de begraafplaatsen. Ik had er een dubbel gevoel bij. Misschien heb ik er veel te veel over nagedacht en kwam dat niet altijd ten goede van mijn resultaten. Dat verhaal heb ik toen in Utrecht verteld en de conclusie was dat het mooi zou zijn om die twee dingen niet alleen te verbinden maar ook te tonen. Vanuit het idee ‘verandering begint bij jezelf’ vond ik het wel gaaf om een keer naar Ieper te fietsen. Zo is deze trip ontstaan.’

‘We hebben er een trip van 330 kilometer van gemaakt, de eerste dag 170 en de tweede 160. Het had korter gekund maar we rijden langs verschillende monumenten van de eerste wereldoorlog. De verbinding sport-kunst-cultuur kan heel mooi zijn. Mensen moeten begrijpen dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn. We brengen de boodschap over via publiciteit al ben ik er me wel van bewust dat nu niet plots alle oorlogen in de wereld gaan stoppen. Het stukje bewustzijn is al heel belangrijk. Het lijkt mij heel mooi om hier een vervolg aan te geven. Nu is het een soort pilootproject. Het moet echter toegankelijk worden voor een breed publiek. Hoe mooi kan het zijn om op de fiets en in groep langs die monumenten te rijden. Ik besefte dat ik op een andere manier bezig was met fietsen. Jij kent ook de wielersport. Dan ben je vooral aan het kijken naar je wattagemeter. Als sporter moet je je focussen op je doel maar het bewust zijn van wat er in bepaalde gebieden is gebeurd, dat verrijkt je leven zodat je dingen kan gaan relativeren.’ De fietstocht wordt ondersteund door Museum Huis Doorn in samenwerking met het Vredescentrum Antwerpen en het In Flanders Fields Museum in Ieper.

Edwin MARIËN

Foto Marc DEMARTIN

Meer foto’s via https://www.sidk.be/2022/november2022/belle_de_gast/

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten