• 27/05/2024

Belgische primeur voor Delhaize: zet levende larven in tegen voedselverspilling

BOOM – Vanochtend stelden Delhaize en Wastech ‘From Waste to Feed’ in Boom voor, een innovatief systeem waarbij voor de eerste keer levende larven ingezet worden om voedseloverschotten te verwerken. Zo krijgen niet verkochte groenten en fruit uit de supermarkt een zinvolle herbestemming.  

Delhaize en Wastech – een bedrijf dat actief is in de biotechnologische sector – gaan hiermee actief de strijd aan tegen voedselverspilling én het verminderen van CO2 uitstoot. De tot dierenvoeding verwerkte larven zijn een alternatief voor soja, dat vaak een grote ecologische voetafdruk nalaat. Vandaag gaat het om een proefproject met Bakker Belgium (onderdeel van Greenyard) maar na een geslaagde testfase ziet Delhaize in dit systeem een ware game changer en wil de supermarktketen er op grote schaal mee aan de slag. Wastech kan voor het project rekenen op de financiële steun van de Koning Boudewijn Stichting die, via het Lions Footprintfonds van Delhaize, 20 000 euro doneerde. De hoeveelheid voedselverspilling zoveel mogelijk beperken en verminderen is iets waar Delhaize en ook haar strategisch partner voor groenten en fruit Bakker Belgium dagelijks actief mee bezig zijn.

Tessa Deryck, Waste & Packaging Reduction Manager bij Delhaize: ‘Hoe minder voedseloverschotten hoe beter, maar als die er toch zijn willen we zoeken naar manieren om de verspilling ervan tot een minimum te beperken en om de overschotten een zinvolle herbestemming te geven. Het project van Wastech kan ons daarbij helpen.’ Met het systeem dat Wastech bedacht zullen in de toekomst alle voedseloverschotten afkomstig uit Delhaizewinkels die niet meer geschikt zijn voor consumptie door mensen, gebruikt kunnen worden voor de productie van een eiwit als supplement voor dierenvoeding. 

Victor Poncelet, één van de oprichters van Wastech: ‘We hebben een oplossing bedacht voor twee grote uitdagingen waar supermarktketens vandaag mee te maken krijgen. Enerzijds is er de verspilling van groente en fruit die men wil voorkomen en daar waar er onverhoopt wat overblijft zo goed mogelijk wil herbestemmen, anderzijds is er de voortdurende zoektocht naar manieren om hun CO2 uitstoot te verminderen en de ecologische impact in het algemeen. Door de efficiëntie van ons teeltsysteem zijn wij in staat grote hoeveelheden proteïnes te produceren met een kleine teeltoppervlakte.

Het systeem dat Wastech bedacht biedt een oplossing voor allebei. Door niet verkochte producten uit de supermarkt te laten verwerken door levende larven en deze larven zelf te verwerken tot een eiwit als supplement voor dierenvoeder, zorgen ze ervoor dat de voedseloverschotten een zinvolle herbestemming krijgen én dat de CO2 uitstoot van supermarkten daalt door het perfecte alternatief voor soja dat gecreëerd wordt. Poncelet: ‘Op dit moment gaat het nog om een proefproject en zijn het de voedseloverschotten die niet langer geconsumeerd kunnen worden van Bakker Belgium waarmee het systeem wordt uitgetest. Ons doel is om twintig ton voedseloverschotten per maand te verwerken en daar drie ton larven en dus proteïnes mee te genereren.’

Deryck: ‘Als de resultaten positief zijn en we er dus in slagen om onze voedseloverschotten op grote schaal een zinvolle herbestemming te geven, kunnen we écht spreken van een game changer voor de hele sector. Het compacte en schaalbare systeem van Wastech kan evenveel proteïnes produceren als een sojaplantage van tien  voetbalvelden groot. Niet alleen gaan Delhaize en Wastech zo de strijd aan tegen voedselverspilling, ze ontketenen ook een echte revolutie op vlak van dierenvoeding. De retailer zou de CO2 uitstoot van haar producten stevig kunnen doen dalen indien de dieren waarvan de dierlijke producten die in haar winkels terecht komen gevoederd worden met het eigen geproduceerd eiwitsupplement. Deryck: ‘Het is niet ondenkbaar dat het eiwitsupplement op een dag gevoerd wordt aan de kippen waarvan de eieren bij Delhaize verkocht worden.’ (EM / Foto Delhaize)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten