• 09/10/2024

Belgische primeur voor AZ Monica, Augustinus en Middelheim delen MUG

ANTWERPEN – De orthopedische afdeling van het AZ Monica is de eerste in ons land (en één van de weinige in Europa) met een eigen 3D printing-lab.

Campus Antwerpen van het AZ Monica beschikt over een uitgebreide orthopedische afdeling met achttien orthopedische chirurgen. Dr. Frederik Verstreken is gespecialiseerd in hand-, pols- en onderarmchirurgie en is één van de drijvende krachten achter de afdeling die visualisatie, digitale planning én 3D-printing toepast. Het AZ Monica gaat een stap verder dan het 3D-visualiseren en -plannen; ze 3D-printen anatomische modellen en hulpmiddelen ook in het ziekenhuis zelf. Met de complexe 3D-polyamideprinter van de firma Formlabs hoeft het ziekenhuis voor de meeste toepassingen geen beroep meer te doen op derden.

3D-technologie maakt orthopedische operaties nauwkeuriger, sneller, voorspelbaarder en technisch eenvoudiger. Aanvankelijk werd de technologie gebruikt om slecht genezen polsbreuken te corrigeren. De traditionele techniek bestaat uit het bekijken van 2D-röntgenfoto’s en planning op papier, maar dit geeft geen volledig driedimensionaal beeld van de misvorming. Dus er is geen zekerheid dat wat het medische team heeft gepland, in de operatiekamer zou kunnen worden uitgevoerd. Dr. Verstreken: ‘Er zijn dingen die we met 2D niet konden doen, omdat ze te complex zijn. We moesten patiënten vertellen dat ze ermee moeten leven.’ Dankzij digitale technologieën kan het team elke casus plannen, anatomische 3D-modellen afdrukken om tastbare extra dimensie te krijgen voor het planningsproces en in de operatiekamer, en ook operatiegidsen produceren voor meer nauwkeurigheid.’

De combinatie stelt de chirurg in staat om 30 tot 40 procent van de tijd in de operatiekamer te besparen. Er wordt aanzienlijk meer nauwkeurigheid bereikt en chirurgen zijn veel beter voorbereid om de operatie uit te voeren dan zonder de digitale hulpmiddelen. Bovendien levert het betere resultaten op voor de patiënt en is er minder risico op complicaties. Afgevaardigd bestuurder Geert Smits: ‘Het is onze bedoeling om het labo en de knowhow te delen met andere diensten. De uitdaging zit in het betaalbaar maken van de technologie en het aantrekken van ingenieurs om het op een bredere basis te kunnen toepassen.’

GZA campus Sint-Augustinus en ZNA Middelheim delen voortaan een MUGvoertuig waarbij al het materiaal gemeenschappelijk zal gebruikt worden. Alleen het medisch team wisselt nog wanneer het voertuig naar de andere campus gaat. Hierdoor blijft de MUG altijd inzetbaar. Jaarlijks rukken de MUG’s van beide campussen uit voor 1 700 ritten.

Caitlin Van Herzele, verpleegkundig afdelingshoofd spoed ZNA Middelheim: ‘Ziekenhuizen delen vaker een MUG-permanentie. Daarbij neemt elk ziekenhuis een week de permanentie voor zijn rekening. Veel ziekenhuizen hebben hiervoor een eigen MUGvoertuig.’ Door deze samenwerking kunnen ZNA en GZA Ziekenhuizen elke vier jaar een nieuwe MUG kopen voor deze twee sites. Die zal afwisselend door ZNA en GZA Ziekenhuizen betaald worden.

Momenteel wordt gereden met de MUG van ZNA. In 2023 komt een nieuwe MUG in dienst. De aankoop en inrichting op maat van een MUG kosten ongeveer 150 000 euro. (EM / Foto AZ Monica)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten