Belgische primeur: Mechels geproduceerde hennep wordt gebruikt als bouwmateriaal

MECHELEN – Industriële hennep wordt gebruikt als grondstof voor duurzame bouwmaterialen. Stad Mechelen liet er daarom een landbouwgrond in Leest mee inzaaien door firma C-biotech uit Sint-Niklaas. Een primeur voor Mechelen én voor heel België, want voor het eerst zal Mechels geproduceerde hennep worden gebruikt als bouwmateriaal voor de Belgische markt.
Het bedrijf C-biotech, dat duurzame oplossingen biedt voor de bouwsector, was op zoek naar tijdelijke vrije agrarische percelen om industriële hennep in te zaaien.
De landbouwgrond in Leest van 8 685 vierkante meter was begin juni beschikbaar om dit mogelijk te maken. De grond werd toen ingezaaid met industriële hennep en werd vandaag geoogst.
De oogst zal naar het verwerkingsbedrijf van C-biotech worden gebracht. De ene helft van de oogst wordt verwerkt tot hennephout en de andere wordt geleverd aan het bedrijf IsoHemp uit Fernelmont , dat er isolatiemateriaal van maakt.
Voorheen haalden zij hun bouwmaterialen uit Frankrijk, maar nu maken ze voor het eerst gebruik van hennep dat in België werd geproduceerd.
Arthur Orlians (Open Vld, rechts op de foto), schepen voor landbouw: ‘Voorheen haalden bedrijven hun hennep-isolatiematerialen uit landen als Frankrijk. Maar nu zijn we zover om Mechelse hennep te oogsten voor de Belgische bouwwereld.’
‘De landbouwsector in de Mechelse regio draagt zo bij tot een klimaatvriendelijke bouwsector. Dit is een uniek en innovatief project dat toont hoe duurzaamheid en landbouw samengaan.’
Frederik Verstraete (links op de foto), manager director van C-biotech: ‘We werken samen met het Waals bedrijf IsoHemp dat voorheen zijn hennep-bouwmaterialen uit Frankrijk haalde. Nu maken ze gebruik van een Belgische productie en dat is uniek.’
‘We zijn Stad Mechelen dankbaar voor het creëren van deze mogelijkheid. Hiermee bouwt de stad bruggen tussen Vlaamse en Waalse ondernemers.’
Industriële hennep is een multifunctioneel gewas dat veel verwerkingsmogelijkheden heeft. Met de oogst kunnen verschillende duurzame bouwmaterialen gemaakt worden zoals isolatiemateriaal, hardhout of plaatmateriaal.
De stengels, de bloemen en de bladeren van de plant kunnen dienen als grondstof voor bouwmaterialen. Hennep groeit ook veel sneller dan bomen, wat goed is voor de CO2-captatie.
Het gewas absorbeert tussen de acht en vijftien ton CO₂ per hectare. Deze CO₂ kan langdurig vastgelegd worden wanneer het als grondstof voor duurzame en circulaire goederen gebruikt wordt.
Ook heeft het een positieve invloed op de bodem en de volggewassen door het diepe wortelstelsel. Dit laatste zorgt niet alleen voor een goed verluchte en gedraineerde bodem, maar maakt ook dat hennep vrij goed bestand is tegen droogteperiodes.
Nu de industriële hennep geoogst is, is het stuk landbouwgrond in eigendom van de stad terug vrij van gebruik. De stad zal het stuk landbouwgrond ruilen tegen een perceel in het projectgebied van Stuivenberg. Hier wil Stad Mechelen een groot stadsbos realiseren aan de rand van Mechelen, tussen de Leuvense Vaart, het Vrijbroekpark en de Hotelweg. Voor de verderzetting van het hennep-project zal de stad in de toekomst een ander perceel zoeken. (EM / Foto Stad Mechelen)