• 24/05/2024

Belgische primeur: maatwerkbedrijf ondersteunt zorgpersoneel van Ziekenhuis Geel

GEEL – Erkend Kempens maatwerkbedrijf de Sprong uit Meerhout is het eerste Belgische maatwerkbedrijf dat sociale tewerkstelling inzet om het zorgpersoneel van het Ziekenhuis Geel een helpende hand te bieden. Met financiële ondersteuning van provincie Antwerpen kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opgeleid worden tot ‘Gezondmakers’.

Het Kempens maatwerkbedrijf de Sprong uit Meerhout bouwde al de nodige expertise op in woonzorgcentra waar ze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt inzetten. Zij helpen het zorgpersoneel met allerhande taken waarvoor geen specifieke kwalificaties nodig zijn. Maaltijden rondbrengen, bedden opmaken, water op de kamers voorzien, een ommetje maken met de bewoners, … Veertien medewerkers zijn zo al aan de slag, verspreid over vijf verschillende woonzorgcentra in de omgeving. Zorgkundigen krijgen zo veel meer ruimte om zich te concentreren op hun kerntaken.

Het maatwerkbedrijf de Sprong kan deze expertise nu ook inzetten voor ziekenhuizen. Bart Quirijnen, directeur van vzw De Sprong: ‘De samenwerking met het ziekenhuis van Geel is een pilootproject, en echt wel een unicum voor België. Het principe is hetzelfde als bij de woonzorgcentra waar we intussen al heel wat ervaring hebben opgebouwd. Ook hier is het de bedoeling dat onze medewerkers bepaalde niet-medische taken overnemen van het zorgpersoneel. Denk maar aan patiënten van hun kamer naar een onderzoeksruimte vervoeren, maaltijden naar de kamers brengen of helpen bij de koffieronde, …’ De provincie subsidieert het project voor één jaar, daarna is het de bedoeling dat de Sprong dit zelf verder zet.

Afgelopen zomer startten de voorbereidingen voor het project, en sinds 1 september zijn er twee ‘Gezondmakers’ deeltijds aan de slag in het Ziekenhuis Geel. Zo was Seda (zie foto hierboven), afkomstig uit Armenië, al een hele tijd werkloos, terwijl ze in haar thuisland aan de slag was als verpleegkundige. Hier in België vormde de taalbarrière een grote hinderpaal. Maar nu werkt ze vier uur per dag. Ze helpt bij de maaltijdbedeling en voert logistieke taken uit, zoals de voorbereidingen voor staalnames en stalen naar het labo brengen. Seda: ‘Nu ik in het ziekenhuis kan werken, voel ik mijn zelfvertrouwen groeien. Tegelijk leer en oefen ik mijn Nederlands, het is al een stuk verbeterd. Ik ben een heel tevreden Gezondmaker.’

Dankzij de ondersteuning krijgen zorgkundigen meer ruimte voor hun taken, en dat komt ook de patiënten ten goede. Kathleen Helsen (CD&V, zie foto hierboven), gedeputeerde voor sociale economie: ‘Het is deze win-win situatie die we voor ogen hadden met onze subsidieoproep rond samenwerking sociale economie en de zorgsector. We willen nieuwe tewerkstellingskansen creëren voor doelgroepmedewerkers binnen de zorgsector. Hiervoor moeten de beide sectoren, sociale economie en de zorg, elkaar beter leren kennen om samen drempels weg te werken zoals een taalbarrière, een begeleidingsnood, diplomavereisten, … Zo wint de zorgsector én de sociale economie.’

De slaagkans van inclusief ondernemen en de ‘gezondmakers’ hangt sterk af van de ondersteuning door het ziekenhuispersoneel. Walter Claessens, directeur verpleging in Ziekenhuis Geel: ‘Op de werkvloer zijn het voornamelijk onze diensthoofden die de medewerkers van De Sprong ondersteunen. We hebben vanaf het begin ingezet op een goede begeleiding, zodat ze snel zelfstandig taken op zich konden nemen. En dat loopt heel goed. ‘Gezondmakers’ Seda en Mario (zie foto hierboven) zijn nu ongeveer een half jaar aan de slag in ons ziekenhuis en ze draaien ondertussen mee als gewaardeerde teamgenoten.’ (EM / Foto’s Dieter Daniëls)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten