• 23/06/2024

Belgische basketbalmeisjes grijpen naast brons, volleyballers worden zevende

BOECHOUT – Het Europees Jeugd Olympisch Festival was vandaag aan zijn laatste dag toe. De ‘Antwerpse’ atleten die nog in actie kwamen waren de basketbalmeisjes en de volleybaljongens. De basketters grepen naast een bronzen medaille na verlies tegen Hongarije. De volleyballers werden zevende na een droge 3-0 tegen Slovakije.

Het voordeel van als laatste team in actie te komen is dat alle andere atleten van je land je komen aanmoedigen. De ganse Belgische delegatie was dan ook aanwezig op de slotwedstrijd van de basketsters.

Ella Declercq opende de score voor België na amper zeven seconden. Na vier minuten stond zelfs een  10-4 voorsprong op het bord. Maar Hongarije vocht terug en klom in de achtste minuut langszij (12-12). In de slotfase van het eerste kwart gingen ze op en over onze landgenotes die weliswaar gelijke trend hielden tot een time out bij 14-14 maar bij 14-16 even mochten gaan rusten.

Het duurde niet lang vooral Zhen Verburgt de Belgen alweer langszij bracht in het tweede kwart. Meer zelfs, met nog zes minuten te spelen in de eerste helft stond een 24-18 voorsprong voor de Belgen op het bord. Jammer genoeg moesten ze die bonus aan het eind inleveren. Via 26-26 werd het zelfs nog 26-30 aan de rust.

De tweede helft was er teveel aan. Wellicht speelde de zware nederlaag tegen Spanje van gisteravond nog door de Belgische hoofdjes. Tijdens het derde kwart werden slechts vier punten gescoord, door Cop en Verburgt maar die laatste tweepunter kwam pas in de slotfase van het derde kwart op het bord: 30-44 met nog één kwart te gaan. De Belgen probeerden het dan maar vanop afstand maar zonder succes.

In het laatste kwart zetten de Young Belgian Cats alles op alles, aangemoedigd door een uitzinnige Belgische delegatie op de tribunes.

De technische cijfers: Zven Verburgt (Hemiksem), 32’44” gespeeld, twaalf punten, twaalf rebounds, één assist; Jill Govaerts (Duffel) 24’50” gespeeld, vijf punten, vijf rebounds, één assist; Kaat Pauwels (Wilrijk) 20’13” gespeeld, twee punten, drie assists en Anais  Verelst (Vremde) 8’59” gespeeld.

Wellicht heeft België de kans op zilver later liggen in de derde poulewedstrijd tegen Frankrijk. Indien men die had kunnen winnen dan had men in de halve finale het ongenaakbare Spanje kunnen ontlopen. Nu won België tegen Finland (66-50) en Duitsland (65-52) en verloor het van Frankrijk (43-46),  Spanje (34-99) en Hongarije (46-57).

De volleyballers moesten al zeer vroeg aan de slag maar ze waren duidelijk beter wakker dan hun Slovaakse tegenstanders. België liep in set één uit naar 8-4 uit en gaf de leiding nooit meer uit handen. Via 16-10 en 21-15 werd het 25-19.

In voorgaande wedstrijden lieten ze al wel eens de kopjes hangen bij wat tegenslag. Dat was nu anders. België kwam in de tweede set 5-8, 13-16 en 20-21 achter maar vocht terug en won met 25-23.

Zelfde scenario in set drie trouwens. Slovakije haalde de bovenhand bij 7-8 en 15-16 maar toen nam België het heft in handen: 21-20 om even later de wedstrijd af te maken met 25-22.

Kwamen in actie: Sietse De Bruyn (Schelle), Senne Gifford (Emblem), Jippe Schroeven (Mol) en  Tijl Van Looveren (Zoersel). Antony Moga (Herentals) bleef langs de kant. Fallou Mbacké (Borgerhout) deed dat een heel tornooi lang.

Tijl Van Looveren vertelde ons vooraf dat hij tevreden zou zijn met één overwinning in de poulewedstrijden en één in de plaatsingsmatchen. Dat gebeurde ook. België won tegen Polen (3-2) en Slovakije (3-0) en verloor tegen Tsjechië (1-3), Turkije (0-3) en Duitsland (2-3).

Gisteravond en vanochtend kwamen nog een aantal – niet Antwerpse – atleten in actie die het goed deden . We zetten daarom de top acht plaatsen nog even op een rij:

*Goud: Yljio Piltjens (polsstoksspringen) en Cédric Keppens (wegwielrennen).

*Vierde: Sarah Dumont (200 meter vlinderslag), Jasper Schoofs (Mol / wegwielrennen) en de Young Cats (basketbal)

*Vijfde: Martin De Greef (110 meter horden), Ray Marinx (judo).

*Zesde: Camille Sonneville (100 meter horden)

*Zevende: Reda Aouragh (Deurne / 1 500 meter atletiek), Young Red Dragons (volleybal) en Victoria Sibille (judo -48 kilogram).

Vanavond wacht nog een sluitingsceremonie. Dan kunnen onze jonge meisjes en jongens nog eens uit de bol gaan want morgen landen ze alweer op Zaventem. De ene wellicht al  wat meer tevreden dan de andere maar allemaal een boel ervaring rijker.

2 300 atleten uit 48 landen namen deel aan de EYOF 2022. Thuisland Slovakije vaardigde de grootste delegatie af met 149 atleten, gevolgd door Duitsland (133). Monaco had met drie atleten de kleinste afvaardiging. In het totaal kwamen 150 000 toeschouwers naar één van de wedstrijden kijken.

Edwin MARIËN

Foto Team Belgium

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten