• 21/06/2024

Belgisch record voor Paulien Couckuyt met Cheetahs, Manon De Roey 46te

MORTSEL – Niels Bruynseels uit Bonheiden zal wel even gevloekt hebben vanmiddag. Hij maakte geen deal uit van het Belgische team (met Pieter Devos, Jérôme Guery en Grégory Wathelet) dat brons veroverde in de finale van de landencompetitie jumping op de Olympische Spelen in Tokio. Het is de zesde medaille voor de Belgische delegatie. Zweden en de Verenigde Staten maakten in een barrage uit wie goud pakte. Zweden won.

Devos, Guery en Wathelet eindigden met twaalf punten en moesten enkel Zweden en de Verenigde Staten, met elk vier punten, laten voorgaan. Vrijdag in de kwalificaties werden de Belgen tweede, met vier strafpunten. Devos verving in de landencompetitie Niels Bruynseels. Diens paard, Delux van T&L, trapte woensdag bij de warming-up voor de individuele finale een hoefijzer af. Hij werd uitgeschakeld toen het paard nadien twee keer weigerde een obstakel te nemen. Ook de andere Belgen grepen naast de medailles in de individuele finale. Wathelet werd negende, Guery veertiende.

De Belgian Cheetahs zijn als zevende geëindigd in de finale van de 4×400 meter. Naomi Van den Broeck, Imke Vervaet, Paulien Couckuyt uit Aartselaar, lid van de atletiekclub Aartselaar Kontich- en Camille Laus klokten 3.23.96, een nieuw Belgisch record. Donderdag in de reeksen hadden de Cheetahs het Belgisch record ook al scherper gesteld, toen tot 3.24.08.

Het was voor de Belgische vrouwen hun eerste olympische finale. Twee jaar geleden op het WK in Doha werden ze vijfde. De Belgische aflossingsploeg kon tijdens deze Spelen niet rekenen op Cynthia Bolingo, de Belgische recordhoudster op de 400 meter. Zij sukkelt met een hamstringblessure.

Manon De Roey (29) uit Schilde (zie foto) sloot het olympisch golftornooi af op de 46ste plaats. Na een mindere vierde en laatste ronde van 74 slagen, drie over par, moest ze nog twaalf posities prijsgeven.

De Roey: ‘Het ging een beetje moeilijk vandaag, met een verloren bal in een boom, maar ik heb wel teruggevochten en lukte nog een birdie. Dus uiteindelijk ben ik vrij tevreden.’

De Roey begon het tornooi op de Kasumigaseki Country Club met een ronde in par en tekende een dag later voor een topscore van vier onder par (67 slagen), waardoor ze opschoof naar plaats elf. Het nummer 295 van de wereld kon dat hoge niveau echter niet aanhouden en na twee opeenvolgende rondes van 74 slagen sloot ze af op een gedeelde 46ste plaats (op 60 speelsters). Met 286 slagen (+2) eindigde ze op negentien slagen van de Amerikaanse winnares Nelly Korda, dochter van voormalig toptennisser Petr Korda (ex-laureaat van de Australian Open).

‘Ik was liever wat hoger geëindigd maar ik heb veel geleerd en dat helpt mij om te groeien in het spel en een betere speelster te worden. Ik neem het positieve hieruit mee. Gelukkig had ik niet teveel last  van de hitte en de hoge luchtvochtigheid. Het was redelijk warm maar gelukkig hadden we geen regen, in tegenstelling tot de mannen. Ik speel op de tour ook in warme landen zoals Thailand, India en Australië dus ik ben het wel gewoon.’

Voor De Roey was het haar eerste olympische deelname. ‘Ik heb ervan genoten van de eerste tot de laatste minuut. Ik ben heel blij dat ik hier mocht zijn om mijn land te vertegenwoordigen. Parijs 2024 is absoluut een doel. Mijn spel wordt elk jaar beter dus ik ga er zeker voor gaan.’ (EM / Team Belgium / Belga / Sporza / Foto FB)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten