• 24/05/2024

Belgisch Centrum voor Geleidehonden zoekt pleeggezinnen

ANTWERPEN – Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG) doet een dringende oproep voor pleeggezinnen in de regio Antwerpen. Als opleidingscentrum voor geleidehonden, speelt het BCG een cruciale rol in het helpen van personen met een visuele beperking. Geleidehonden bieden deze individuen onafhankelijkheid en mobiliteit door hen te begeleiden bij dagelijkse taken, zoals het navigeren door het verkeer, het vinden van oversteekplaatsen en het vermijden van obstakels.

De opleiding van deze geleidehonden is echter niet mogelijk zonder de onmisbare hulp van pleeggezinnen. Deze vrijwillige gezinnen nemen de BCG-pups gedurende hun eerste levensjaar in huis, waar ze de honden socialiseren en voorbereiden op hun verdere training. “Deze periode is cruciaal, want hier leren de pups alles wat een sociale huishond moet kunnen”, legt algemeen directeur Arthur Vandebosch uit. “Wanneer de honden dan terugkeren naar ons centrum, kunnen ze beginnen aan hun effectieve opleiding tot geleidehond.”

Momenteel zijn er ongeveer 45 pleeggezinnen die een BCG-hond opvangen, maar dit aantal is nog ontoereikend. Ongeveer 50% van de honden wordt namelijk afgekeurd vanwege medische of gedragsmatige problemen. Om de lange wachtlijst van blinde en slechtziende personen te kunnen wegwerken, heeft het BCG dringend meer pleeggezinnen nodig. “Minder pleeggezinnen betekent minder puppy’s, en uiteindelijk ook minder geleidehonden voor mensen die hier echt nood aan hebben”, aldus Vandebosch.

Om meer vrijwilligers te vinden, organiseert het BCG de komende weken verschillende informatiesessies in de provincie Antwerpen.

Wommelgem – woensdag 8 mei 2024 – 14.00u
Woonzorghuis Sint-Jozef – Kruizemunt 15, 2160 Wommelgem

Edegem – woensdag 15 mei 2024 – 14.30u
Lokaal DienstenCentrum Den Appel (Café Den Appel) – Oude Godstraat 110, 2650 Edegem

Antwerpen – donderdag 30 mei 2024 – 14.00u
Woonzorgcentrum Dageraad – Wipstraat 24-26, 2018 Antwerpen

Mortsel – donderdag 13 juni 2024 – 14.00u
De Brug vzw – Waesdonckstraat 1, 2640 Mortsel

Online sessie via Zoom – donderdag 23 mei 2024 – 14.00u

Online sessie via Zoom – woensdag 26 juni 2024 – 14.00u

Tijdens deze sessies kunnen geïnteresseerden kennismaken met de taken en verwachtingen van een pleeggezin. Pleeggezinnen kunnen op verschillende manieren betrokken worden, bijvoorbeeld gedurende het eerste levensjaar van de pup, tijdens vakanties of voor de moederhonden voor hun volledige leven. Het BCG biedt bovendien ondersteuning en begeleiding, en vergoedt alle medische kosten, voeding, manden en trainingsspeeltjes.

Bent u geïnteresseerd om een pup op te vangen en bij te dragen aan deze belangrijke missie? Neem dan een kijkje op de website www.puppyzoektpleeggezin.be of neem contact op met het BCG via bcg@geleidehond.be of 012 23 43 19. U kunt zich ook onmiddellijk inschrijven of andere informatieavonden bekijken via de link.

Foto BCG

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten