• 19/06/2024

Belgian Cats beëindigen Spelen in traantjes, Manon De Roey tevreden na ronde 1

MORTSEL – De Belgische basketbalvrouwen hebben geflirt met de halve finales op de Olympische Spelen, maar ze gaven uiteindelijk een grote voorsprong uit handen in het laatste kwart. Een late driepunter van Japan en een mislukte laatste aanval deden de Cats de das om.

Kim Mestdagh opende deze daverende clash met een driepunter. Het zou de voorbode worden van een driepuntersfestijn van jewelste. Een kraker waarin de Belgian Cats een enorme weerbaarheid toonden, maar (net als in de halve finale van het Europees kampioenschap) nét tekort kwamen.  Nadat beide teams elkaar wat hadden afgetast, sloegen de vinnige Japanners in het tweede kwart tot twee keer toe een kloofje van betekenis (30-18 en 35-28), maar beide keren klauwden de Cats krachtig terug. Dat deden ze met collectieve impulsen, gedirigeerd door scherpschutter Kim Mestdagh – die aan de rust al vijftien punten op haar conto had – en Emma Meesseman, die haar constant opzittende opponentes toch enkele keren kon afschudden. Aan de rust stonden de Cats één puntje voor:  41-42.  Furieus: anders kan je de start van de Cats in de tweede helft niet beschrijven. Met onder meer twee blockshots (van Allemand en Meesseman) en daaropvolgende driepunters van Kim Mestdagh en secure jumpshots van Meesseman liepen de Belgische vrouwen dertien punten uit: 45-58 voor de Cats. De thuisspeelsters leken een vogel voor de kat, maar ook hun vechtlust was lovenswaardig. Vooral Yuki Miyazawa nam plots een abonnement op driepunters (ze scoorde er zeven in totaal) en zo bracht ze haar team in het Belgische zog. Het bleef nagelbijten tot de allerlaatste seconden. Met twee feilloos omgezette vrijworpen bracht een alomtegenwoordige Allemand de Cats twee punten voor op 37 seconden van het einde, maar met nog vijftien seconden te gaan kregen ze het deksel op de neus. Sterspeelster Hayashi bezorgde de Japanners het delirium met een driepunter. De Cats hadden de laatste aanval. Daarin speelde Kim Mestdagh zich perfect vrij, maar net als in de halve finale van het Europees kampioenschap tegen Servië mocht het net niet zijn. Toen vertrok haar buzzer beater net te laat, nu spatte haar shot jammerlijk uiteen op de ring. Zo kreeg een fenomenaal olympisch debuut van de Cats een wel heel bittere afloop. Enkele uren laten maakte Ann Wauters (zie foto) – zoals verwacht – haar afscheid bekend.

Kim Mestdagh speelde een uitstekende wedstrijd, ze maakte 24 punten, maar toch zat ze na afloop in zak en as. In de slotseconde miste Mestdagh de worp die de Cats een halve finale op de Spelen had opgeleverd.  ‘Maar de uitschakeling kwam niet alleen door die fase.’

‘In het  vierde kwart vertiendubbelde Japan de intensiteit. We hadden daar geen goede reactie op. Je kan het (verlies) ook wijten aan het laatste shot, maar zo gaat het niet altijd in basketbal. Er konden veel dingen beter. We gaven makkelijke lay-ups weg, leden balverliezen en zo brachten we hen terug in de wedstrijd. Jammer genoeg gingen de laatste twee acties van de match in het voordeel van Japan.’ Mestdagh deelde het gevoel dat de Cats op deze Spelen een unieke kans hebben laten liggen. ‘We kwamen naar hier met het doel de kwartfinales te halen. Maar eenmaal we hier waren, wilden we meer. Zeker toen we de loting zagen, want we hebben Japan al eens verslagen. Als de halve finales zo dichtbij zijn en het wordt op die manier van je weggenomen, doet dat pijn, ook al mogen we fier zijn.’

Manon De Roey uit Schilde staat na de eerste ronde van het golftornooi op de 23ste plaats. De Zweedse Madelene Sagström gaat aan de leiding na een ronde van 66 slagen.

De Roey zette op de Kasumigaseki Country Club een openingsronde neer van 71 slagen.  Daarmee staat onze landgenote in de middenmoot op de 23ste plaats. Sagström (66 slagen, vijf onder par) heeft aan kop een slag voorsprong op de Amerikaanse Nelly Korda en Indiase Aditi Ashok. De Roey: ‘Ik ben heel tevreden met mijn resultaat. Het is een hele eer om hier te zijn, dus ik wil vooral genieten. Vooral op de eerste hole was ik wel zenuwachtig. Het deelnemersveld is heel sterk. Twaalf van de eerste vijftien speelsters op de wereldranking zijn hier. Als ik de top twintig haal, ben ik tevreden, maar ik ga proberen hoger te eindigen. Ik heb een paar tee shots gemist, dus daar ga ik morgen aan werken.’ Het olympische golftornooi telt vier rondes. Morgen volgt de tweede ronde, vrijdag staat ronde drie op het programma. Het doek valt zaterdag met de vierde en laatste ronde, waar aan het einde de medailles uitgedeeld worden.

De Belgische jumpingruiters zijn er niet in geslaagd een medaille te veroveren in de finale van de individuele competitie. Grégory Wathelet (Nevados S) zorgde voor de beste Belgische prestatie met een negende plaats.

Wathelet en Nevados S lieten een balk vallen en kregen een bestraffing van vier punten achter hun naam. Ze kwamen rond in 84.26.  Jérôme Guery (Quel Homme de Hus) liet zeven strafpunten optekenen en finishte in 99.84, goed voor de veertiende stek. Niels Bruynseels uit Bonheiden moest constateren dat Delux van T&L enkele keren weigerde om een hindernis te nemen, hij werd dan ook niet in de ranking opgenomen. ‘Ik ben heel ontgoocheld. Tijdens de opwarming trapte mijn paard op een hoefijzer. De hoefsmid kwam er aan te pas met als gevolg dat Delux van T&L koud  aan de wedstrijd moest beginnen. Bij de tweede hindernis voelde ik dat hij niet goed was, op de derde hindernis wist ik dat alles fout ging lopen. Nu volgt de landencompetitie maar ik weet nog niet of ik daaraan ga deelnemen. De beslissingen die zullen worden genomen zullen in functie van het paard zijn, zoals steeds. We maken wel degelijk een kans. Grégory en Jérôme deden het goed en België was één van de weinige landen met drie combinaties in de individuele finale.’

Vijf jaar na de verloren finale in Rio de Janeiro tegen Argentinië, krijgen de Belgische hockeymannen morgen een tweede kans om olympische glorie te vergaren. De Red Lions strijden dan in het Olympisch Hockey Stadium in Tokio om goud tegen Australië.

Antwerpenaar Arthur Van Doren (26): ‘We staan waar we willen staan, in de match om de gouden medaille. Het is mooi om te zien dat de twee teams die hun groep hebben gewonnen ook in de finale staan. Het zijn de twee sterkste teams, de twee landen ook die elkaar de voorbije jaren als nummer één afwisselden op de ranking. We waren vooraf al ambitieus en hadden veel vertrouwen dat we hier de finale konden halen. Nu staan we er en hopelijk kunnen we onszelf belonen. Dit is dé prijs waar wel al jaren voor trainen.’ Volgens Arthur Van Doren wordt het voor de Lions belangrijk om de tegenstander veel te doen lopen. ‘Zij hebben een iets andere stijl dan de onze, het gaat bij hen heel de tijd op en af, met veel aanvallen. Wij spelen Europeser, met meer controle en kwaliteit aan de bal. Wij moeten proberen hen achter de bal te doen lopen,  zodat ze veel energie verspelen. Hun gevaarlijke counters moeten we trachten te neutraliseren.’ Om zelf het verschil te maken, kunnen de Belgen deze Spelen meer dan ooit rekenen op Alexander Hendrickx uit ‘s-Gravenwezel. Hij schoot al veertien keer raak. De nummer twee in de doelschuttersstand, de Australiër Blake Grovers, scoorde de helft minder.  België en Australië beginnen er morgen aan om 19 uur lokale tijd (12uur in België). (EM / Team Belgium / Belga / Sporza)

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten