• 20/06/2024

Beleef het WK in Antwerpen, Wilrijk, Kontich, Rumst, Mechelen of Bonheiden

ANTWERPEN – Vanaf morgen tot zondag strijkt het WK wielrennen neer in Antwerpen, Wilrijk, Kontich, Rumst, Mechelen en Bonheiden. Vanuit Antwerpen vertrekken op drie achtereenvolgende dagen de U23, de vrouwen elite en de mannen elite voor hun tocht met aankomst in Leuven.  De Antwerpse binnenstad baadt in de WK-sfeer dankzij in het oog springende citydressing, met een vlaggenlijn van authentieke wielershirts.

Peter Wouters (N-VA), Antwerps schepen voor sport: ‘We voorzien drie – rookvrije – fanzones: de Groenplaats, waar de renners worden voorgesteld op het grote podium; de Grote Markt, waar het startschot wordt gegeven; en het Steenplein, waar je met het gezin het volledige weekend kan genieten van  fietsgerelateerde animatie. In elke fanzone kan je de koers volgen op een groot scherm.  In de fanzone ‘Vrienden van de Koers’ op het Steenplein is uitgebreide catering voorzien. In de fanzones Groenplaats en Grote Markt komt geen extra catering, maar zal de lokale horeca de capaciteit uitbreiden zodat bezoekers de plaatselijke ondernemers kunnen steunen.’ Op vrijdag en zaterdag lopen de activiteiten van 10 tot 23 uur, op zondag begint men eraan om 8u45. In samenwerking met expertisecentrum Inter doet de organisatie een inspanning voor bezoekers met specifieke behoeften en noden. Voor hen zijn er voorbehouden parkeerplaatsen, verhoogde platformen, tolken Vlaamse Gebarentaal om de startpresentatie te kunnen volgen, aangepast sanitair, en vrijwilligers die assisteren.’

Op zaterdag blijft het Antwerpse WK-parcours  afgesloten voor het verkeer en kan iedereen het zelf verkennen tijdens de Family Ride. Deze fietstocht passeert niet alleen langs de echte startboog op de Grote Markt, maar brengt de deelnemers ook langs vijf animatiezones (Scheldekaaien ter hoogte van het Zuid, Steenplein, Zaha Hadidplein aan het Havenhuis, plein aan het MAS en het Stadspark), waar iedereen terecht kan om zijn fietsbenen even te laten rusten, en tegelijkertijd te genieten van leuke fietsgerelateerde animatie én activatie. Voor deze activiteit hoeft men niet in te schrijven. Ze is bovendien volledig gratis.

Antwerpse WK-ambassadeur Victor Campenaerts daagt de Antwerpse wielerliefhebbers uit: in aanloop naar het WK heeft hij op de openluchtpiste van wielercentrum Wilrijk een tijdritje gereden van één kilometer en daar een stevige tijd neergezet. Via een videoboodschap roept hij op om zich te wagen aan de Vocsnor WK-challenge en zijn tijd te verbeteren. Alle info op  https://ontdek.antwerpen.be/thema/fietsen-wandelen/wk-wielrennen/waag-je-aan-de-vocsnor-wk-challenge. Ook in Wilrijk hebben kinderen tekeningen ingekleurd van geit Wilson die op grote spandoeken worden geprojecteerd.

Kontich organiseert op vrijdagavond Kontich Wandelt en Kontich Loopt. Bovendien is er een kermis en een braderij en op zondag een feestmarkt. Fietshandel Ventiel op de Mechelsesteenweg zet zondag om 10 uur groot scherm, een tapkraan en een springkasteel. Ook een groot scherm in jeugdhuis Den Trap in Waarloos. In Rumst werd een lezing van Geert Vandenbon in de bib over het WK afgelast wegens ziekte van de spreker. In café ’t Hoekske in Walem kan je de wielercollectie van Paul Mortelmans bekijken en op de Mechelse Grote Markt staat een groot scherm. Dat vind je zondag ook op het Kerkplein van Bonheiden. Elke inwoner kan terecht voor een gratis drankje in de feesttent (Covid Safe Ticket is vereist) en er is een optreden van Sam Gooris.  De exacte doortochttijden en het parcours vind je op https://www.flanders2021.com

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten