• 23/06/2024

Belangrijke stappen voor ZNA Cadix en voor de toekomst van de Haven

ANTWERPEN – De eerste bedden zijn vandaag geleverd in ZNA Cadix, het nieuwe ziekenhuis van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen. Dat is het startschot voor de inrichting van het gebouw, waarvan ZNA sinds midden vorige week de eigenaar is.

Het gaat om 314 ziekenhuisbedden en nog eens 73 bedden voor de psychiatrische afdeling. Alle bedden zijn nieuw, de bedden van ZNA Stuivenberg verhuizen niet mee. Samen met hun uitrusting zijn de bedden goed voor een investering van meer dan een miljoen euro. In maart 2023 neemt ZNA Cadix de fakkel over van ZNA Stuivenberg, dat verhuist naar de nieuwe site aan Park Spoor Noord.

Verpleegkundig directeur Sabine Buntinx van ZNA Stuivenberg: ‘Met de levering van de bedden is de inrichting van het nieuwe ziekenhuis van start gegaan. Daarbij komt eerst de laagtechnologische uitrusting toe, zoals bedden, kapstokken en wc-rolhouders. De hoogtechnologische toestellen worden dichtbij de opening in maart 2023 geïnstalleerd. Het gaat om 286 gewone ziekenhuisbedden van Hillrom met matras en nachtkastje, en 28 high care bedden van wissner-bosserhoff Belgium voor de afdeling intensieve zorg en het brandwondencentrum. De levering is gespreid over twee weken. De aanbesteding van 73 psychiatrische bedden loopt nog.’ Voorzitter Els van Doesburg: ‘De bedden van ZNA Stuivenberg gaan niet naar een beddenkerkhof of opkoper. Ze krijgen een tweede leven in de HBO5-opleiding (hoger beroepsonderwijs) die zal uitbreiden op de Stuivenbergsite. ZNA schenkt de overige bedden aan goede doelen.’

Deze levering is de tweede fase in de vervanging van meer dan 1 600 gewone ziekenhuisbedden en 85 high care bedden bij ZNA. Vorig jaar kreeg ZNA Middelheim als eerste site 571 nieuw bedden. Na ZNA Cadix volgen ZNA Palfijn Merksem en de gespecialiseerde sites ZNA Elisabeth, ZNA Joostens Zoersel en ZNA Hoge Beuken Hoboken. In de loop van 2024 zullen alle ZNA-sites nieuwe bedden hebben gekregen.

Afgelopen vrijdag keurde het Antwerpse schepencollege de fusie tussen de havens van Antwerpen en Zeebrugge goed. Gisteren volgde de goedkeuring van het Brugse schepencollege. Het samengaan van beide havens is na deze goedkeuringen en na het stemmen van het ‘fusiedecreet’ in het Vlaamse parlement een stap dichter bij de uiteindelijke realisatie.

Een eerstvolgende stap is nu het samengaan van de beide naamloze vennootschappen: het Havenbedrijf Antwerpen NV van publiek recht en de Maatschappij van de Brugse Zeehaven. Op maandag 28 maart zullen zowel de gemeenteraad van Antwerpen als die van Brugge zich buigen over de door de schepencolleges aanvaarde aandeelhoudersovereenkomst. Voor stad Antwerpen zullen volgende personen zetelen in de raad van bestuur van Haven van Antwerpen – Brugge voor de legislatuur 2019 – 2024:  Bart De Wever, Annick De Ridder, Koen Kennis, Carole Lamarque,  Kathleen Van Brempt en Marc Van de Vijver. Burgemeester De Wever (N-VA): ‘In deze moeilijke tijd op geopolitiek vlak is de eenmaking van beide havens een krachtig signaal om onze positie op de wereldkaart te versterken. We mogen fier zijn op de bijdrage die het werk van de tienduizenden medewerkers in onze havens en petrochemie levert aan onze economie en welvaart.’ (EM / Foto ZNA)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten