• 25/02/2024

Beiaard van Herentals opnieuw bespeeld, toeristisch seizoen start er op 6 mei

HERENTALS – De  Lakenhal in Herentals heeft sinds maart een nieuw beiaardklavier. Vanochtend  huldigden Jan Michielsen (CD&V, achteraan links op de foto), schepen van cultuur, en Stefan Verraedt (N-VA, achteraan rechts op de foto), schepen van monumenten en erfgoed, de nieuwe beiaard in. Daarna bespeelden stadsbeiaardier Koen Van Assche en een aantal van zijn leerlingen voor het eerst het nieuwe klavier.

De beiaard van de Lakenhal was dringend toe aan een opfrisbeurt. Daarom verhuisde hij begin oktober van vorig jaar naar de klokkengieterij en fabriek van torenuurwerken Koninklijke Eijsbouts in het Nederlandse Asten.

Daar verving men een aantal klepels en de bedrading en gaf men het klokkenspel een nieuw klavier dat voldoet aan de wereldstandaard. In 2004 rustte Koninklijke Eijsbouts de beiaard ook al uit met een automatisch pneumatisch speelwerk. De werken kostten 106 915 euro. De Vlaamse overheid investeerde 51 300 euro.

Vanaf zaterdag 29 april bespeelt Koen Van Assche weer wekelijks de beiaard van de Lakenhal. Tot en met september kan je hem tussen 14 en 15 uur aan het werk horen. Ook in de zomer organiseren cultuurcentrum ’t Schaliken en Koen Van Assche weer beiaardconcerten. Op donderdagen 6, 13 en 20 juli zorgt de stadsbeiaardier voor een lichtklassiek programma.

Op maandag 1 mei is er weer een bloemenmarkt op de Grote Markt van Herentals. De bloemen zijn te bewonderen van 10 tot 17 uur. Op de bloemenmarkt kan je terecht voor kleurrijke bloemen, planten, kruiden en tuingereedschap. En ook de horeca staat klaar om je te ontvangen voor een hapje en een drankje op één van de vele terrassen.

Dat is meteen een voorproefje voor de opening van het toeristisch seizoen in de stad op zaterdag 6 mei. Dan is er animatie van 11 tot 16 uur op de Grote Markt, aan de Toeristentoren en aan De Waterral.

Je bent welkom op de Grote Markt voor onder meer een picknick met muziek en een goochelaar, het Streke Marktje met streekproducten, kinderanimatie en de wereldrecordpoging kraantjeswater drinken van Hidrodoe. Vanaf 15 uur zorgt het festival Hartslag voor muziek. Inschrijven voor de picknick is noodzakelijk en kan nog tot zaterdag 29 april.

Aan De Waterral kan je terecht voor een gratis initiatie kanovaren of kajakken en ontdek je de nieuwe sit-on-top-boten. De Toeristentoren is die dag gratis te beklimmen. De waaghalzen onder jullie kunnen weer naar beneden via een death ride, deskundig begeleid door de para’s van Tielen.

Op 6 mei start bovendien ook de verkoop van de nieuwe fiets- en wandelzoektochten. Je vindt het volledige programma en het inschrijvingsformulier voor de picknick op www.herentals.be/opening-toeristisch-seizoen.

Neteland organiseert de komende weken weer heel wat activiteiten voor mensen met een beperking. Van dinsdag 2 mei tot en met dinsdag 27 juni kunnen G-sporters vanaf twaalf  jaar elke week in Olen deelnemen aan leuke beweegactiviteiten zoals een looptraining, acroyoga, hondensport en reis rond de wereld. De lessen hebben telkens plaats op dinsdag, van 19 tot 20 uur, in turnzaal de Kriebel, Schoolstraat 1. Eén euro per les, vooraf inschrijven is niet nodig. (EM / Foto Stad Herentals)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten