• 21/06/2024

Begrafenisondernemer uit Deurne en Edegem doorbreekt mee taboe dankzij James Cooke

EDEGEM – Het Waarborg en Sociaal Fonds voor de Begrafenisondernemingen (Fonds 320) lanceert in samenwerking met ED TV, het platform voor jongeren en leerkrachten dat moeilijke onderwerpen bespreekbaar maakt via video, een nieuwe serie rond rouwen bij jongeren, met de titel: ‘Hou (me) vast.’ Deze aangrijpende miniserie wil jonge mensen niet alleen helpen omgaan met rouw en verdriet, maar vooral het taboe errond doorbreken. Het platform ED TV en de video’s zijn volledig gratis en voor iedereen toegankelijk. De serie is te bekijken vanaf woensdag 1 november.

De dood blijft vaak iets abstract en iedereen rouwt op zijn eigen manier. Heel wat jongeren maken een rouwproces mee en worstelen vaak om daarmee om te gaan. Sommigen verbergen hun verdriet om de confrontatie ermee uit de weg te gaan of houden zich sterk voor anderen. De nieuwe serie wil het taboe, dat nog steeds rust op rouwverwerking bij jongeren, doorbreken en deze problematiek bespreekbaar maken. Rouw is iets dat kan aanslepen en onverwerkt veel invloed op je leven kan hebben. Begrip hebben voor elkaars rouwproces is heel belangrijk want iedereen beleeft dit op zijn eigen manier.

TV-figuur James Cooke, die al enkele jaren aan Park Spoor Noord woont, is één van producten. De andere is Bob Jennes, het zakelijk brein achter Cooke. Cooke: ‘We zijn blij dat we dit moeilijke thema samen met Fonds 320 op de jongerenkaart kunnen zetten. Met ED TV worden we vaak het ‘educatieve Netflix’ genoemd. We geloven dat we met onze audiovisuele content jongeren kunnen bereiken op een zeer laagdrempelige manier en hen bewust kunnen maken van de grote uitdagingen in hun leefwereld. We stellen onze educatieve tools graag gratis ter beschikking aan alle leerkrachten en jongeren.

Johan Dexters is een begrafenisondernemer in Deurne (Peeraer-Dexters aan de Drakenhoflaan) en Edegem (De Backer) maar ook ondervoorzitter van Fonds 320: ‘Wij wilden vanuit de begrafenissector met deze krachtige serie niet alleen het taboe rond de dood doorbreken, maar ook de stilte rond rouw. We verwelkomen jongeren uit diverse achtergronden om te ontdekken, te leren en te groeien, zowel persoonlijk als professioneel. We heten hen welkom als jobstudenten in deze betekenisvolle sector, waar respect voor ieders achtergrond en ervaring centraal staat.’

‘Hou (me) vast’ vertelt het verhaal van Aya, een nonchalante en rebelse tiener, die worstelt met een groot verdriet dat ze diep van binnen draagt. Wanneer ze geconfronteerd wordt met de dood van een klasgenootje, raakt ze gefascineerd door de sereniteit en rust die ze ervaart op diens begrafenis. Aya besluit om bij Jean, een begrafenisondernemer, te gaan werken en ontdekt gaandeweg de waarde van rouwen en het belang van sereniteit voor nabestaanden. Doorheen de serie zien we Aya groeien en haar eigen geheimen ontrafelen, waardoor ze leert dat rouwen op verschillende manieren kan. De hoofdrollen worden vertolkt door Zohra Aït-Fath (mama), Lee Arrendell (Aya), Wim Danckaert (Jean) en Christian Cellini (papa).

ED TV is een platform voor jongeren en leerkrachten, onder meer door James Cooke opgericht en dat is gevestigd in Puurs-Sint-Amands, dat met behulp van video’s moeilijke onderwerpen bespreekbaar maakt. Het biedt gratis toegang tot een breed scala aan series voor scholen. De miniseries verkennen de wereld van jongeren en onthullen de vele uitdagingen waarmee ze in de maatschappij worden geconfronteerd. Bovendien worden leerkrachten voorzien van kant-en-klare leermiddelen om deze onderwerpen effectief in de klas te behandelen. Schooltelevisie 2.0′ als het ware.

‘Hou (me) vast’ is beschikbaar vanaf woensdag op het ED TV-platform en volledig gratis toegankelijk. Deze serie biedt een waardevolle bron van inzicht en steun voor jongeren die met rouw te maken hebben. Je kan het hier bekijken.  (EM / Foto Boodtsman)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten