• 19/05/2024

Begraafplaats Floraliënhof – met nieuw urnenbos – in Berchem was vanavond geopend

BERCHEM – In het kader van Allerheiligen organiseerden stad Antwerpen en district Berchem vanavond de nocturne ‘Weet je nog?’ op de begraafplaats Floraliënhof in Berchem. Deze uitzonderlijke avondopening was een troostende avond voor bezoekers, met foto’s en warme herinneringen aan de overledenen die hier een laatste rustplaats kregen. Stad Antwerpen en district Berchem wilden zo ook het opgewaardeerde Floraliënhof in de kijker plaatsen, waarin ze de afgelopen jaren via een masterplan investeerden, om deze plek de charme van weleer terug te geven. Met de inhuldiging van een nieuw urnenbos biedt deze begraafplaats bovendien een nieuwe vorm van uitvaart aan.

Met de nocturne ‘Weet je nog?’ organiseerden stad Antwerpen en district Berchem niet enkel een sereen herdenkingsmoment, maar vestigden ze ook de aandacht op de opgewaardeerde begraafplaats Floraliënhof. De afgelopen jaren gebeurden hier heel wat ingrepen, zoals opgenomen in het masterplan.

Els van Doesburg (N-VA), schepen voor stads- en buurtonderhoud en groen: ‘Dankzij het masterplan is het Floraliënhof een groene stilteplek en openluchtmuseum voor grafkunst en funerair erfgoed geworden. Het geeft ons een inkijk in de politieke, culturele, sociale en economische geschiedenis van Berchem. Maar daarnaast is het ook nog altijd een actieve begraafplaats, waar jaarlijks meer dan 450 overledenen een laatste rustplaats krijgen. Tijdens de nocturne was iedereen welkom om een warme groet te brengen aan hun geliefden in een mystiek kader dat opgeluisterd werd met intieme muziek.’

Het paradepaardje van de opgefriste begraafplaats is het nieuwe urnenbos. Een plantstrook zorgt voor een natuurlijke afscheiding met de rest van de begraafplaats. Via twee vlonderpaden bereik je twee verschillende afscheidsplekken in het urnenbos. Hier kunnen overledenen begraven worden in een biologisch afbreekbare urne, die zo opgenomen wordt in de natuur. Een begraving gebeurt anoniem en de juiste locatie is niet meer zichtbaar. Nabestaanden kunnen wel bloemen en kransen op de bloementafel leggen.

Districtsburgemeester Evi Van der Planken (N-VA): ‘Een bijzondere plek in ons vernieuwde Floraliënhof is het nieuwe urnenbos, dat begin november wordt ingehuldigd. We zijn heel trots dat we deze alternatieve uitvaartplechtigheid kunnen aanbieden. Veel mensen halen troost en rust uit de natuur. Nu kunnen we de natuur ook een belangrijke rol laten spelen tijdens de moeilijke momenten in het leven, zoals bij het afscheid nemen van geliefden.’

Extra groen zorgt voor meer rust voor de nabestaanden. Zo kwamen er bijvoorbeeld een 80-tal krentenboompjes bij. In de lente zorgt de bloesem voor een mooie, witte kleur op de begraafplaats. Op de centrale as kwamen een twintigtal honingbomen, hun witte bloesem verspreidt een zoete, honingachtige geur. Langs de noordkant staan nu een twintigtal grove dennen. Zij passen dan weer bij het oudste gedeelte van de begraafplaats. Grindgazon accentueert ook de vergroening van de paden.

De bestaande poorten kregen een authentieke make-over en passen zo beter bij de oude begraafplaats, die al meer dan 100 jaar bestaat en heel wat historische grafmonumenten telt. Nog een aangename verbetering zijn vorstvrije kraantjes op vijf plaatsen. Mensen beschikken zo een heel jaar door over water om planten te gieten of graven te poetsen. Bij elk kraantje staat ook een gieterboom, waar bezoekers een gieter kunnen lenen met een muntstuk.

Het kinderperk wordt nog verder aangepast en is een lopend project. Door de extra beplanting en de haag te laten groeien, werd een afgesloten hoek gecreëerd waar ouders en andere nabestaanden in alle sereniteit kunnen rouwen. De nieuwe ‘zakdoekjesboom’ heeft een witte bloesem en de witte schutbladen lijken net zakdoeken. Een mooi teken van troost. Er zijn ook extra banken geplaatst aan het kinderperk. (EM / Foto Wim HADERMANN)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten