• 16/07/2024

Begin 2027 kasteeldomein De Borght open voor publiek

MECHELEN – In de herfst van 2023 vond het sprookjesachtige kasteeldomein De Borght een nieuwe eigenaar. Daarmee kwam een einde aan een lange periode van leegstand en verval van het kasteel. De samenwerking die vanavond op de gemeenteraad zal goedgekeurd worden, markeert ook het begin van een nieuwe toekomst voor het kasteelpark voor alle Mechelaars. In nauwe samenwerking met de stad maakt de nieuwe eigenaar een zeer groot deel van het park publiek. Een nieuwe toegankelijke groene long voor de wijk Nekkerspoel en onze parkenstad.

Door de jarenlange leegstand is er zowel aan het kasteel, maar ook in het park flink wat werk. De renovatiewerken aan het kasteel en de onderhoudswerken in het park zullen dan ook nog een  tijdje in beslag nemen. Het totale domein is bijna 4,5 hectaren groot, waarvan 3,4 hectaren publiek park (ter vergelijking: de Kruidtuin is ongeveer 3 hectaren groot). Er zal nu eerst volop in het herstel en het onderhoud van het domein geïnvesteerd worden.

Gert Buelens: “Met Green Africa creëren we nature based carbon credits, gebaseerd op grootschalige bescherming van tropisch regenwoud in Centraal en West Afrika, in samenwerking met Afrikaanse partners en steeds ook ten voordele van de lokale gemeenschappen. Wat we in Afrika doen, willen we op microschaal ook tonen in Mechelen. De Borght Garden zal een groene ambassade worden, waar we net als één van de illustere vroegere eigenaars van De Borght, Filips de Goede, deed, een hofhouding willen samenbrengen. De nieuwe (groene) hofhouding zal bestaan uit investeerders, (Afrikaanse) overheden, bedrijven die hun CO2 uitstoot willen verlagen en compenseren, wetenschappers, landschapsarchitecten, botanici, filosofen, kunstenaars, (stads)landbouwers en koks, …. en zal samenwerken rond biodiversiteit, duurzame en intelligente landbouw en de impact van gezonde natuur en bossen op het klimaat.”

De wederzijdse engagementen worden nu vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst tussen stad Mechelen en de nieuwe eigenaar van Kasteeldomein De Borght. Ruim 88% van het domein komt daarmee onder het beheer van Stad Mechelen. Stad Mechelen zal de komende maanden starten met het herstel en onderhoud van het park in samenwerking met de landschapsarchitecten en Gert Buelens. Dit in functie van het herstel van de biodiversiteit, de diverse parkzones en de veiligheid en het beheer ervan. De nodige omheiningen zullen geplaatst worden om vandalisme in het park tegen te gaan.

Zolang de werken bezig zijn, zal het park nog niet volledig toegankelijk zijn, maar enkel onder begeleiding of met voldoende toezicht te bezoeken zijn. De stad zal in functie daarvan nog de nodige ondersteuning en initiatieven nemen. Zodra alle werken zijn afgerond aan het park en gebouwen zal het park volledig toegankelijk zijn net zoals alle andere publieke parken en dit van zonsopgang tot zonsondergang. “Uiterlijk 1 januari 2027, maar hopelijk sneller, openen dan definitief de poorten”, aldus nog schepen Patrick Princen.

Foto’s stad Mechelen

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten