• 24/05/2024

Begijnhof Lier krijgt renovatiebeurt, zitbanken in en rond Antwerpsestraat

LIER – Stad Lier is momenteel bezig met een groot renovatie- en restauratieproject in het begijnhof van Lier. Binnen dit project voorziet de stad ook een aantal nieuwe functies in het begijnhof, meer gericht op toeristische interactie, waaronder een toeristisch infopunt in Oud-Kerkhof 13: In dit infopunt ontdekt de bezoeker de hoogtepunten en ontwikkeling van het begijnhof via tekst en beeld, interactie en multimedia. Bovendien komt er een kijkwoning van een begijntje in Wezenstraat 7. Op de gelijkvloerse verdieping van de woning kan je ervaren hoe een begijntje leefde. In twee ingerichte leefruimtes kan je haar dagelijkse bezigheden volgen via multimedia.

Hiervoor krijgt de stad een subsidie van 25 000 euro van Toerisme Provincie Antwerpen, regio Kempen. Dit extra budget wordt aangewend om de bezoekersbeleving te verhogen. Verder zal je in het pand in Oud-Kerkhof 13 onder meer ook terecht kunnen voor een kopje koffie. Er zijn ook meerdere lokalen ter beschikking voor verhuur en voor de buurtverenigingen en kantkringen. De bovenverdieping van Wezenstraat 7 zal ingericht worden als hotelappartement.

Sinds de coronaperiode komen meer mensen met de fiets winkelen. De invoering van de fietszone is ook een extra stimulans om meer verplaatsingen per fiets te doen. Vaak stallen fietsers hun fiets tegen een gevel of boom in de Antwerpsestraat, wat hinder veroorzaakt voor voetgangers. Bovendien geeft dit een slordig straatbeeld.

Om meer plek te voorzien om fietsen te stallen besliste het Schepencollege om bijkomende fietsenstallingen te plaatsen in de Antwerpsestraat. Er zijn nu in totaal 40 fietsbeugels in de Antwerpsestraat en omliggende winkelstraten beschikbaar. Een deel hiervan zijn extra, maar er werd ook een aantal bestaande fietsbeugels vervangen om de uniformiteit in straatmeubilair te verhogen. In de straat staat nu overal hetzelfde type fietsbeugel. Ter verfraaiing en om het winkel- en wandelcomfort te vergroten kreeg de straat ook zitbanken. De elf zitelementen bestaan uit een onderstel van gelakt metaal met en houten zitvlak opgebouwd uit aparte balkjes. Deze zitbanken zijn rond de bomen geplaatst.

Cycling Dinner, de culinaire fietstocht van Visit Lier, lokte ondanks het tweede ‘coronaseizoen’ op rij, een mooi aantal van 2 895 deelnemers. Een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

Maar liefst 817 fietsers namen deel aan de wedstrijd en losten onderweg enkele vragen op. Daarvan beantwoordden 462 fietsers alle vragen correct, waardoor de schiftingsvraag de doorslag gaf. Raymond Degrijze uit Itegem en Liljan Schellens uit Berlaar kwamen als winnaars uit de bus en ontvingen respectievelijk een waardebon voor een overnachting in Hotel Florent en in Hotel Hof van Aragon. De nieuwe Cycling Dinner-fietstochten starten in april 2022.

In september organiseerde Sport Vlaanderen in samenwerking met de sportdiensten de Maand van de Sportclub. Heel wat Lierse verenigingen zetten hun deuren open voor het publiek en sporters. Clubs die zich voor 31 augustus inschreven maakten bovendien kans om een waardebon te winnen. 22 Lierse sportclubs schreven zich in. Tennis- en padelclub Zevenbergen ontving een waardebon van 200 euro. (EM / Foto Pixabay)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten