• 18/09/2024

Beethoven – samenzang Europese Hymne – Mechelen

MECHELEN – Op 7 mei 2024 was het precies 200 jaar geleden dat de Negende Symfonie van Ludwig Van Beethoven voor het eerst werd uitgevoerd in Wenen. De 9e was speciaal en spectaculair omdat een gezongen deel aan het eind van het werk was toegevoegd: een koorfinale voor groot orkest, vier solisten en vier koorstemmen. Beethoven schreef het stuk toen hij al helemaal doof was.

In 1972 zocht de Europese Unie een ‘hymne’ en koos het laatste deel van de 9de symfonie. Het was een gemakkelijk mee te zingen en karaktervol werk.

Het Belgische voorzitterschap van de EU in 2024 en de tweehonderdste verjaardag van de ‘Negende symfonie’, waren, naast de Mechelse roots van de componist, argumenten om op de vooravond van de Dag van Europa, de samenzang van het Europese volkslied in Mechelen te organiseren (initiatief stadsfestival Construct Europe).

Eerst weerklonk de Europese hymne vanop de beiaard van de Sint-Romboutstoren. Daarna namen de koperblazers van het ‘Mechels Kamerorkest’ aangevuld met het ensemble ‘Brassery’ de muzikale omlijsting op het Cultuurplein voor hun rekening. Zij openden met de prelude van het Te Deum van Marc-Antoine Charpentier, in de volksmond bekend als de ‘Eurovisiemars’.

Burgemeester Bart Somers verwees naar de inhoudelijke waarde van de tekst van de Europese Hymne: ‘Wij leven vandaag in een tijd met verschrikkelijke oorlogen … Maar ook wij hebben hier een geschiedenis van zulke tragedies: de eerste en de tweede wereldoorlog … Wij leven mee met die mensen die vandaag het slachtoffer zijn van zinloos geweld, waar dan ook in de wereld … Alle mensen worden broeders: het is een oproep om de waanzin van de oorlog te stoppen en als mensen mekaar terug in de ogen te kijken … Wij leven in een stad met 130 nationaliteiten en samenleven in diversiteit is niet altijd gemakkelijk … Eénheid in verscheidenheid: de Europese droom die wij elke dag met vallen en opstaan proberen waar te maken …’

Links: Burgemeester Bart Somers – Midden: symboliek van de avond – Rechts: dirigent Piet Van Bockstal

Een groep van 90 leden van de verschillende Mechelse koren zong een Nederlandstalige versie van ‘Alle Menschen werder Brüder’ (Ode an die Freude) voor. Daarna werd de samenzang herhaald, ditmaal door alle aanwezigen.

Samenzang op het Mechelse Cultuurplein

De componist Ludwig Van Beethoven werd geboren in Duitsland en bracht een groot deel van zijn leven in Wenen door. Toch bevat zijn achternaam het Nederlandse ‘van’ en niet het Duitse ‘von’. Dit heeft Ludwig te danken aan zijn voorouders. Die waren afkomstig uit Mechelen.

De muzikale aanleg erfde Ludwig van zijn grootvader, Lodewijk van Beethoven. Deze bakkerszoon had als jongetje een mooie stem en zong mee in de koorknapenschool Het Koralen Huis aan de Mechelse Sint-Romboutskathedraal.

Fragment uit ‘Vredeslied (Rika Joris)’.

  • Vrienden, zing een vredeslied en geef het door aan anderen
  • Draag je boodschap uit en heel de wereld zal veranderen
  • Weg met haat en nijd, lieve mensen, open je hart voor iedereen
  • Alle mensen worden broeders over alle grenzen heen …

 

Ivo van de Korput

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten