• 18/05/2024

Beelden van Soldatenbos Kessel gezocht, Herentals koopt gronden Proostenbos

NIJLEN – Het Soldatenbos in Kessel werd enkele jaren geleden een bijkomend wandelbos in Nijlen en er kwam ook een prachtig gelegen en veel gebruikte hondenweide. Nu zet lokaal bestuur Nijlen de volgende stap en gaat onder meer de dreef opgewaardeerd worden.

In de voorbereiding daarop zoekt men beelden, van nu en zeker ook van vroeger, over de dreef en het bos. Verhalen zijn ook welkom, bijvoorbeeld over de tijd dat het leger er nog kwam oefenen. Wie beelden of verhalen heeft, mag die bezorgen aan  chris.daems@nijlen.be en dit graag tegen uiterlijk half februari.

Stad Herentals en Umicore hebben een akkoord over de aankoop van gronden aan het Proostenbos. De aankoop kadert in de ambitie van de stad om de hoeveelheid bos op haar grondgebied te behouden.  Concreet gaat het over gronden van Umicore die een oppervlakte hebben van meer dan elf hectare. Stad Herentals gaat deze gronden inrichten als extra bosgebied om zo de recreatiewaarde verder te vergroten. Dat gebeurt in verschillende fases en met aandacht voor de huidige gebruikers.

Stefan Verraedt (N-VA), schepen voor erfgoed: ‘Bedrijven of particulieren die met een omgevingsvergunning een bos kappen, moeten kiezen tussen een nieuw gelijkwaardig bos aan te planten of een bosbehoudsbijdrage te betalen.  Stad Herentals vindt het belangrijk om de hoeveelheid bos op haar grondgebied te behouden. Met de aankoop van de gronden van Umicore verlaagt het stadsbestuur daarom de drempel om een nieuw bos aan te planten. De gronden zullen dan ook dienen voor boscompensatie van enkele projecten op het grondgebied van Herentals.’

De gronden komen op korte en middellange termijn al in aanmerking als boscompensatiegrond voor enkele projecten. Zo plant de stad samen met de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) er een nieuw bos aan van 4,51 hectare. Dat nieuwe bos geldt als compensatie voor de herinrichting van ‘de Hellekens’ en de hermeandering van de Kleine Nete.

Herentals heft van woensdag 10 februari tot en met 31 december 2025 een retributie op de inzameling en verwerking van grofvuil en grote elektronische huishoudtoestellen aan huis.  Met grofvuil bedoelt men alle huishoudelijke afvalstoffen die omwille van de grootte, aard of het gewicht niet in de restafvalcontainer kunnen. Grote elektrische huishoudtoestellen zijn alle toestellen die je omwille van de grootte of het gewicht niet met een gezinswagen kan transporteren.

De retributie geldt voor alle particulieren die het grofvuil aan huis laten ophalen. Je betaalt de retributie via overschrijving (30 dagen na factuurdatum) of na verzoek tot betaling. De tarieven zijn als volgt: vaste kost per ophaling: tien euro, eenheidsprijs per kilo grofvuil: 0,24 euro en professionele elektrische en elektronische apparaten: 25 euro per stuk. Vuilniszakken met afval worden niet aanvaard als grofvuil. Grofvuil en/of grote elektrische huishoudtoestellen worden enkel opgehaald op aanvraag. (EM / Foto Gemeente Nijlen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten