• 29/02/2024

Beelden van Fraikin worden uit Lakenhal in Herentals getakeld

HERENTALS – Begin september heeft Herentals samen met het agentschap Onroerend Erfgoed de laatste fase van de werkzaamheden aan de Lakenhal opgestart. De benedenverdieping wordt volledig vrij gemaakt als polyvalente tentoonstellingsruimten. Ook de twee oudste kelders van de stad worden in ere hersteld.

Op de zolderruimte wordt de complete Fraikin-collectie te gehuisvest. Deze ruimte wordt de Fraikinzaal. Volgens de huidige planning kan het voormalig gemeentehuis en  UNESCO-werelderfgoed in 2025 terug opengesteld worden voor een optimale socioculturele werking. Tentoonstellingen en concerten zijn dan welkom op de centraalste plek van de stad. Verder kunt u dan een kijkje nemen in de Fraikinzaal op de zolder.

Charles Auguste Fraikin was een Herentalse kunstenaar die op het einde van zijn leven 94 gipsen modellen heeft geschonken aan de stad Herentals. Via een gat in de Lakenhal werden die op de zolder van de Lakenhal geplaatst. Hij maakte de opening van zijn museum in nog mee. Fraikin ligt begraven dicht bij het koor van de Sint-Waldetrudiskerk.

Vandaag werden de beelden via hetzelfde gat als destijds uit de bovenzaal getakeld en over gebracht naar Atritempi, die de gipsen beelden zal restaureren. Hierbij gaf het beeld van Amphitrite wel wat problemen omdat ze iets te groot was. Daarom moest ze eerst uit de krat gehaald worden, door het gat en daarna weer terug in de krat.

Fotografie: Adrie de KOK

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten