• 14/06/2024

Bedrijventerrein Kielsbroek krijgt kwaliteitsvolle en innovatieve herinrichting

ANTWERPEN – Stad Antwerpen zal het publiek domein rond het bedrijventerrein Kielsbroek een kwaliteitsvolle, klimaatbestendige en innovatieve herinrichting geven, om het klaar te maken voor de toekomst. De werken staan gepland in 2024.

Het bedrijventerrein Kielsbroek bevindt zich net buiten de Singel, tussen het Knooppunt Antwerpen-Zuid en Blue Gate Antwerp. Het bevat onder meer de Groothandelsmarkt, voedingsgebonden bedrijvigheid, een stedelijk containerpark… . De wegen zijn echter verouderd en niet afgestemd op het huidige gebruik. Eerder dit jaar werd de projectdefinitie voor de heraanleg al goedgekeurd. Nu is ook het voorontwerp afgerond: het bedrijventerrein wordt overzichtelijker, verkeersveilig, innovatief en klimaatrobuust.

Erica Caluwaerts (Open Vld), schepen voor openbaar domein, economie en innovatie: ‘Het bedrijventerrein Kielsbroek heeft nood aan een opwaardering. We grijpen dit ineens aan om van Kielsbroek het tweede klimaatneutrale bedrijventerrein van Antwerpen te maken, in samenwerking met de bedrijven. Zo werden er eerder al zonnepanelen geplaatst op de grote daken van de Groothandelsmarkt. We pakken ook de omliggende straten aan ter ondersteuning van de goede werking van de bedrijven, met oog voor klimaatrobuustheid en verkeersveiligheid.’

Zowel de hoofdas, van de Emiel Vloorsstraat tot AB Inbev, als de twee meest noordelijke straten krijgen een volledige heraanleg. De wegen worden vernieuwd en krijgen een breedte die overeen komt met hun functie als industriehoofdstraat, en er komen afgebakende parkeerstroken op maat van het vrachtverkeer. De tweede meest noordelijke straat van Kielsbroek wordt daarbij enkelrichting. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor parkeren en groen. De straat wordt zo ook voorbereid op de toekomstige aansluiting op het ontwerp van Ringpark Zuid. Langs de hoofdas komt een dubbelrichtingsfietspad. Tussen de weg en het fietspad komt een groene buffer om de veiligheid te verhogen. De voetpaden worden aangepast aan de huidige normen en de in- en uitritten krijgen een uniforme uitstraling.

Het project zal nieuwe technologieën en materialen voor de wegenis gebruiken, die inzetten op klimaatrobuustheid en ook de impact van de productie en aanleg kunnen beperken. Er wordt onderzocht welke vernieuwende materialen en technieken beschikbaar zijn die inzetten op infiltratie, buffering, geluidsreductie, hittewering… . Daarnaast springt de stad doordacht om met het (her)gebruik van bouwmaterialen, voor een beperktere impact op het milieu. Caluwaerts: ‘Het bedrijventerrein wordt ook zoveel mogelijk onthard en vergroend. Zo komen er 55 nieuwe bomen en robuuste, onderhoudsvriendelijke planten.’ De riolering wordt volledig vernieuwd. Waar mogelijk kan het regenwater afgekoppeld worden zodat de bedrijven het kunnen hergebruiken. Het overige regenwater krijgt de kans om via de groene zones of waterdoorlatend materiaal in de grond in te sijpelen.

Het voorontwerp wordt in januari 2023 tijdens een infomoment voorgesteld aan de bedrijven. In het voorjaar van 2023 wordt het definitief ontwerp verwacht. De werken staan gepland in 2024. Info: www.antwerpenmorgen.be/kielsbroek. (EM / Foto Stad Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten